İstanbul'da hastanelere sivrisinek kaynaklı şikayetle başvuranların sayısı artarken, sivrisineklerin ısırdığı bölgeye kolonya sürülmemesi uyarısı yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sivrisinek kaynaklı şikâyetlerin artması üzerine ilaçlama faaliyeti başlattı. İBB Sağlık Daire Başkanı Önder Yüksel Eryiğit, hem gündüz hem gece hareket etme kabiliyetine sahip olan ‘Asya Kaplan’ türündeki sivrisineklerin ciddi cilt lezyonlarına neden olabildiğini belirterek, “Asya Kaplan saldırgan bir sivrisinek türü. Bildiğimiz klasik sivrisineklerden farklı hareket ederler. Maalesef mücadele yöntemi de bildiğimiz diğer sivrisineklerden farklı. Sivrisinekler gece hareket ederler ve gece insanlardan kan emerler. Ama bu tür sivrisinekler hem gündüz hem gece hareket etme kabiliyetine sahip. Ciddi cilt lezyonlarına sebep oluyorlar” dedi.

“KOLONYA SÜRMEYİN”

Sağlık Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Avrupa Birliği ülkelerinde yaygın olarak görülmeye başlanan istilacı sivrisineklerin Türkiye için de tehlike olduğunu  vurgulayarak, Chikungunya, Zika, Dang, sarıhumma gibi daha önce görmediğimiz tropikal bölge hastalıkların yakın zamanda Türkiye'de de görülebileceğini söyledi.

Isırık sonrası ciltte oluşan kızarık ve kabarıklıkların yaygın tanının tersine kolonya gibi alkollü ürünler sürülmesi halinde kaşıntının arttığını ve dolayısıyla ciltte sıyırıklar oluşacağını belirten Şener, kaşıntıların bu şekilde yaygın ve kabuk tutarak, kontrolsüz bir şekilde yaygınlaşmasının mümkün olduğunu ifade etti. Şener, bu durumda kolonya yerine kaşıntı olan yere soğuk uygulama yapılmasını önerdi.

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ NEDİR? NASIL ZARAR VERİR?

Asya Kaplan Sivrisineği (Aedes albopictus) dünyadaki en istilacı tür olarak biliniyor. Türkiye’de ilk kez 2011 yılında Edirne’de tespit edilen Asya Kaplan sivrisineğinin, 2015 yılında Artvin ve Trabzon illerinde yerleşik popülasyonlarına rastlandı. İstanbul'da ilk kez 2017 yılında görülen Asya Kaplan, sarı humma ve zika gibi virüsleri bulaştırma potansiyeline de sahip.

Chikungunya, Zika, Dang, sarıhumma gibi tropikal bölge hastalıklarından olan Asyan Kaplan sivrisinek ısırmasının standart bir tedavisi bulunmuyor. Bu hastalığın yakın ya da orta vadede Türkiye'de görülebileceği belirtiliyor.

Editör: Yadigar Hanım