CHP ve İYİ Parti arasında yerel seçimler öncesi gerilim tırmanıyor. Bu partilerin kulislerinde neler yaşanıyor?

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, son gelişmeleri aktardı.

Canova, CHP'de "Meral Akşener'in savaş ilanına karşı 'Sabırla sonuna kadar devam etmeliyiz' diyenler olduğunu, 'Sakin olmalıyız. Ekrem Bey'in arada bir Karadenizli yanı ağır basıyor' denildiğini ama 'Meral Akşener'in girdiği yolda yürüyemeyiz' görüşünün de hakim olduğunu" söyledi.

CHP, Meral Akşener'in "savaş ilanı" niteliğindeki sözlerine nasıl tepki gösterdi? Parti içinde sürecin nasıl değerlendirildiği ve konuşulduğu neler? İYİ Parti'de Meral Akşener'in dün yaptığı konuşmanın arkasında yatan nedenler ve sonuçlar neler? CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, kulislerden edindiği bilgileri canlı yayında anlattı.

İşte Dicle Canova'nın canlı yayında verdiği bilgiler:

İYİ Partili Ümit Özlale, Deniz Gezmiş’i bu sözlerle andı İYİ Partili Ümit Özlale, Deniz Gezmiş’i bu sözlerle andı

CHP'DE DURUM NASIL?

CHP'de de durumun pek iç açıcı olmadığını belirtebilirim. Hatta rahatsızlık duyanlar sadece kurultayda Kılıçdaroğlu'na karşı çıkanlar değil, Özgür Özel'i destekleyenler de Ekrem İmamoğlu'nun davranışlarından memnun değil. Kimilerine göre güç sarhoşluğu, kimilerine göreyse Karadenizli huyu. Ama bugün itibarıyla yerel seçimlere girerken boş yere 'Meral Akşener ve ekibiyle neden didişiyoruz' diye soranlar var. Ve bugünkü ortamdan rahatsızlık duyuluyor.

Şimdi Meral Akşener'e daha önce de zorlu süreçler yaşatılırken CHP yönetiminin hiç ses çıkarmadığı, İYİ Parti'yi CHP'nin rakibi gibi gösteren hiçbir açıklama yapmadığı hatırlatılıyor. Hala da CHP Genel Merkezi'nden bu konuda herhangi bir açıklama, yorum gelmediğinin altı çiziliyor. 'Bugün CHP kapısını açsa içeri girmek isteyen çok' deniliyor. Hatta bazı İYİ Partili belediye başkanlarının CHP'ye katılmak istedikleri ve parti yönetiminin buna izin vermediği söyleniyor.

"BAZI KIDEMLİLER ÖZGÜR ÖZEL'LE GÖRÜŞECEK"

İYİ Parti'yle CHP'nin arasının bozulmaması, kavga eden görüntüsü verilmemesi için CHP birçok olayın önünü kestiğini, parti yönetimi böyle söylüyor. Ama İmamoğlu'nun davranışlarından dediğim gibi sadece parti içinde susanlar değil, Özgür Özel'in ve yakınlarının da hoşnutsuz olduğu konuşuluyor. Bugün ya da yarın partinin kıdemli bazı isimlerinin genel başkan Özgür Özel'le bir görüşme yapacaklarını duydum. Gördükleri sorunları dile getirmek, süreçle ilgili bazı önerilerde bulunmak için Özgür Özel'e bunları söylemek istedikleri ifade ediliyor.

'Bu böyle giderse telafisi zor hatalar olabilir' diyen bu kesim. Tedbir alınması gerektiğini söylüyorlar. Açıklamalarda ortak bir dil kullanılması gerektiğini belirtiyorlar.

"AKŞENER'İN GİRDİĞİ YOLDA YÜRÜYEMEYİZ"

Meral Akşener'in savaş ilanına karşı "Sabırla sonuna kadar devam etmeliyiz" diyenler de var. "Sakin olmalıyız. Ekrem Bey'in arada bir Karadenizli yanı ağır basıyor" deniliyor ama "Meral Akşener'in girdiği yolda yürüyemeyiz" görüşü de var bu kesimde.

"AKŞENER'İN İSTİFA ETTİĞİ SÖYLENDİ"

Dün bir ara kulislerde parti içinde yaşanan şiddetli tartışmalar sonucu Meral Akşener'in istifa ettiği, bunun üzerine çıkıp "Bu bir savaş ilanıdır, hazırım" dediği söylendi. Hatta Akşener dün "Tek başıma girme kararının sorumlusu benim. Başarısız olursak gereğini yaparım. Bedel ödememi istemiyorsanız çalışın" dedi. Bu da ilgi çekiciydi.

Konuştuğum bazı parti yöneticileri ise "İstifa gibi bir şey söz konusu değil, neden olsun. Kararı veren parti organları. Burada problem, bu karara rağmen başka bir partiyle görüşüp parti içinde bir operasyon aracı olarak kullanılanlar" dedi. "İstanbul'dan sonra Ankara'da da bunu yapanlar olursa onlar için de gereken yapılır" mesajı veriliyor ama "Şimdilik Ankara'da açıkça böyle bir pazarlık yapan kimse yok" diye de vurgulanıyor.

"SAVAŞI BAŞLATAN BİZ DEĞİLİZ"

Peki savaş kiminle? "Savaşı başlatan biz değiliz. Savaş ilanı varsa biz boyun eğmeyeceğiz, bunu söylüyoruz. Partinin verdiği kararı hiçe saymak, partiyi hiçe saymak demektir. Partinin kararına saygı duymayanlara ve başka partilerle işbirliği yapanlara karşı bir duruş" deniyor.

"5 YILDIR OLMAYAN 5 AYDA OLDU"

Ama parti içinde eleştiri süreci devam ediyor, sular durulmuyor. "Liderlik-ahlak ve yönetim sorunu var" diyen de var, "5 yıldır olmayan 5 ayda oldu" diyen de.

Genel başkan yardımcısının gerekli pozisyonları alamadığı, genel başkanının savunmasız bırakıldığı konuşuluyor. "Herkes havaya bakıp ıslık çalıyor" deniyor. "Peki, bu iş bilmezlik mi yoksa başka siyasi hesaplar mı?" diye sorduğumda da "Aptallıkla hainliğin sonucu aynıdır" yanıtını aldım.

Mesela İstanbul'da sürecin teşkilat başkanı tarafından doğru yönetilemediği söyleniyor. Genel başkanın istediği diye istifa isteklerinin iletilmesi eleştiriliyor. "MYK işini iyi yapamıyor, yönetim yetersizliği var" tespitleri yapılıyor. Diğer yandan Meral Akşener'in de kontrolü kaybettiği, yanında kendisine doğru yolu gösterecek kimseyi tutmadığı konuşuluyor.

İYİ PARTİ'DE DE CHP'DE DE HESAPLAŞMA 31 MART'TA MI?

Parti içinde şu an sessiz kalan kesim, yerel seçimleri bekliyor. Bu yönetim anlayışının orada test edileceği belirtiliyor. Asıl hesaplaşma seçim sonrası olacak gibi görünüyor. Ülkücü kökenliler de merkez sağcı

Kaynak: CNN Türk