Kış ayları yaklaşırken, mutfaklarda sıkça tüketilen karalahana, bir çok faydalı yönüyle de tercih sebebi. Bağırsakları çalıştıran, kabızlığı engelleyen, kalın bağırsak kanserine karşı koruyan ve vücuttaki hasarları temizleyen karalahanı, kansere karşı da adeta bir kalkan gibi vücudu koruyor.

İçeriğindeki antioksidanlar ile vücutta bulunan doğal veya çevre kaynaklı toksinlerin atılmasına yardımcı olan karalahananın vücutta biriken toksinleri temizleme etkisi de bulunuyor. 

İşte sarmadan çorba ve salataya kadar pek çok alanda kullanılan ve Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden karalahananın öne çıkan faydaları:

C vitamini deposu olan karalahana aynı zamanda A, B, E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir açısından da oldukça zengin. Zayıflamak isteyenler için detoks olarak tercih ediliyor.

Kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu kalkan görevi görüyor. Bağırsakları çalıştırarak kabızlığı bitiren mucize bitki.

Karalahana düzenli tüketildiği zaman cilde iyi gelir, kemiklerin güçlenmesini sağlar ve dokuları iyileştirir.

Vücutta meydana gelen toksinlerin atılmasında yardımcı olur.

Vücudun direncini arttırır ve zararlı bakterileri öldürür.

Kansızlık problemi yaşayanlar tarafından tüketildiğinde kansızlığı azaltır.

Karalahana tüketimi kabızlık problemi yaşayanlar tarafından kullanıldığında sorunu çözer.

İdrar söktürmeye yardımcı olur.

Bağırsakta meydana gelen kurtlanmanın önüne geçer. Bağırsakları kurt ve parazitlerden temizler.

Mide ve bağırsak ülseri olanlara karalahana suyu iyi gelir.

Vücuda direnç verir.

Kanser hücrelerine iyi gelir. Düzenli karalahana tüketiminin kadınlarda meme kanserinin ortaya çıkmasına da engel olduğu ifade edilmektedir.

Sarılık, romatizma, siyatik ve astıma iyi gelir.

Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.

Antioksidan özelliğine sahip olduğu için anti -viral içerikli bir besindir. Gribal enfeksiyonlara karşı korur, vücuda direnç kazandırır.

Cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır.

Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.

Taze karalahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir.

Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.

Kandaki şeker oranını düşürür.

BAZI DURUMLARDA KULLANIRKEN DİKKAT EDİN!

İnsan sağlığına pek çok açıdan fayda sağlayan bir bitki olan karalahananın bazı durumlarda dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Karalahananın ne kadar tüketildiği çok önemli. Tüketim miktarı aşıldığında zarar verebiliyor.

Karalahana haftada en fazla 3 kere tüketilmelidir. 3 günden fazla tüketmek isteyen kişiler iyotlu tuz kullanarak yemelidir. Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır.

Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.

KARALAHANA SUYU ZAYIFLATIYOR

Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yemeklerde sıkça kullanılan bir besin olan karalahana son dönemlerde diyet listelerinin bir numaralı tercihi. Karalahana suyu olarak da tüketilen bu besin zayıflamak için muhteşem bir etki sunar. Karalahana suyunun faydası karalahananın faydaları ile benzerlik gösterir. Bunun yanı sıra zayıflamak isteyen kişilerin kilo verme dönemlerinde yardımcı olur. 

Karalahananın suyunun nasıl yapıldığı ise bu noktada önem teşkil eder. Karalahananın suyunun hazırlanması son derece basit ve pratik bir şekilde çıkarılır. Karalahana suyu ise şu şekilde yapılır:

Karalahana suyu için ilk olarak 1 litre suyu kaynatmalısınız.

Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra 8 ila 10 yaprak karalahanayı sıcak suyun içine atın.

Ardından 6 -7 dakika kapağı şekilde haşlayın.

Haşlanan karalahanaları tenceren bir süzgeç yardımı ile çıkarın.

Kaynamış karalahana suyunu ise sabah aç karnına soğuk ya da sıcak bir şekilde tüketebilirsiniz.

Düzenli tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olacak ve yağ yakımını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra içeriğindeki yoğun lif oranı ile sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlarken tokluk hissi verdiği için az yemenize de yol açacaktır.

Karalahanayı salata, yemek dolma ve çorbalarda kullanabikeceğiniz gibi suyunu da tüketebilirsiniz. Karalahana suyunun faydaları ise şu şekildedir; 

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kötü kolesterolü düşürmeye ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olur.

Yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.

Saç, cilt ve tırnak sağlığını destekler.

Kemikleri güçlendirir.

İdrar söktürür ve kabızlığı önler.

Vücudu toksik maddelerden arındırır.

Zayıflamaya yardımcı olur.

Uzmanlar, bu özellikleriyle sıkça tüketilmesini öneriği karalahananın haftada 3 günden fazla tüketilmesini ise önermiyor.

Editör: Yadigar Hanım