Kahramanmaraş’ta meydana gelen 2 büyük depremde, kent genelinde 2 bin 500 bina yıkıldı, 10 binin üzerinde bina ise ağır hasar aldı, binlerce kişi yaşamını yitirdi. Depremler insanlar kadar, hayvanları da etkiledi. Enkaz altından çıkarılan 400 kadar kedi ve köpek Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan barınağında tedaviye alındı. Büyükşehir ekiplerinin yanı sıra Türk Veteriner Hekimler Birliği organizasyonuyla Türkiye’nin farklı bölgelerinden gönüllü olarak gelen veterinerlerin tedavisini sağladığı kedi ve köpekler iyileştiğinde güvenli olabilecekleri başka şehirlere transfer ediliyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi veterineri Yakup Bilal, depremin ilk gününden itibaren sokak hayvanları ile ilgili çalışmaları Kocaeli Valisi koordinatörlüğünde hayvan barınağında yürüttüklerini söyledi. Türk Veterinerler Birliği aracılığı ile görevlendirilen veteriner hekimlerinde gönüllü olarak destek verdiğini ifade eden Bilal, “Türkiye’nin her yerinden veteriner kliniklerinden veteriner hekimlerimiz ellerinden geldiği kadarıyla ilaç, medikal malzeme, her şeylerini buraya gönderdi. AFAD il müdürlükleri, valilikler, sivil toplum kuruluşları buraya mama bağışında bulundu. Biz şu anda barınağımızı merkez üssü olarak belirledik. Kahramanmaraş’ın tüm ilçelerine buradan mama ve veteriner hekim desteği sağlıyoruz. Şu an barınağımızda sokak hayvanları ile ilgili il genelinde herhangi bir sorun görünmemekte. Ekiplerimiz sürekli sahada. Sürekli besleme noktalarına mama yardımı yapılmakta. Yaralı hayvanlarımızın tedavilerini hemen yapmaktayız” dedi.

17 gün sonra kurtarıldı

Kahramanmaraş’ta depremden 17 gün sonra bir ofisin enkazından polis eşliğinde avukat Burak Yılmaz tarafından çıkarılan bir kedi de hayvan barınağında tedavi altında alındı. Avukat Yılmaz, “Kedi kuzenimin ofisindeydi. Bina ağır hasarlı. Dün kuzenim eşyalarını taşırken birini kurtardı. Bu kedi çok korktuğu için enkazdan çıkamamıştı. Biz bugün polisler eşliğinde yangın merdiveninden binaya girdik. Daha önce de ben bunu sokakta bulmuştum, kuzenim sahiplenmişti. Bir odaya kilitledim, üzerine battaniye attım çünkü kaçıyordu. Çok şükür sağlıklı bir şekilde kurtardım. Çok mutluyum, Allah’a şükürler olsun” dedi.

kurtarıldı

Editör: Bumin Kağan Muti