HABERERK ÖZEL TARİFLERİ

Yoğurdun özellikle çocukların gelişme dönemlerinde tüketilmesi çok önemlidir. Bu yüzden anne babalar yoğurdu evde yapmanın yollarını aramaktalar. Hazır ve paketli yoğurtlar katkı maddesi içerdiğinden vitaminlerinden tam olarak yararlanılamadığı düşünülür.

Yoğurt, sadece çocuklar için değil, orta yaş ve yaşlılık döneminde de bolca tüketilmesi gerekir. Kadınlarda daha erken başlayan kemik erimesi cinsiyet ayırt etmeksizin yaş ilerledikçe bir sorun haline gelir. Yoğurt tüketimi kemik erimesini engelleyen en önemli faktörlerden biridir.

Peki evde en sağlıklı şekilde nasıl yoğurt mayalanır? İşte yoğurt mayalamanın püf noktaları…

MALZEMELER

3 kilo yağlı inek sütü

3 yemek kaşığı yine evde mayalanmış yoğurt

1’er kiloluk 3 adet kavanoz

YAPILIŞI

1-Yağlı inek sütümüzü uygun bir tencereye alıp kaynatıyoruz. Sütün tencerenin dibini tutmaması için sütü koymadan önce tencereyi ıslatın. Sütü yüksek ayarda kaynamaya bırakın.

2-Sütün üstü tamamen kabuk bağladığında metal bir kaşıkla bir tur karıştırarak iyice kaynamasını sağlayın. Sütü taşırmadan iyice kaynadıktan sonra altını kapatın.

3-Tencereyi hemen soğuk su dolu bir yere alın. Ben akarını kapattığım mutfak lavabosunu soğuk su ile doldurup buraya koyuyorum. Karıştırarak yağının süte karışmasını sağlayın ve parmağınızla sıcaklığını kontrol edin. Ne çok sıcak ne de soğuk olmalı. Elinizi yakmayacak şekilde ancak sıcağa dönük bir ılıklığı olmalı.

4-Ardından hemen 1 kiloluk temiz kavanozlarımıza sütümüzü paylaştıralım.

5-Her kavanoza silme yemek kaşığı yoğurt ekleyip karıştıralım.

6-Kavanozları yan yana getirip üzerlerine süzgeç koyalım. Bu buharlamayı önlediğinden yoğurdumuz taş gibi olacaktır. Sulanmayacaktır.

7-Bir çarşaf yardımıyla kavanozları iyice sarıp sarmalayalım.

8-3, 3.5 saat sonra kontrollü şekilde yoğurdumuzu kontrol edelim. Kenarından bir kaşık yardımıyla katılığını kontrol edelim. Kavanozları sallayarak da bunu anlayabilirsiniz. Gereken katılık oluşmadıysa yeniden sarıp belli aralıklarla kontrol etmeye devam edelim.

9-Yoğurdun olduğundan emin olduktan sonra kavanozları kapatmadan dolaba kaldıralım. Kapaklarını kapatırsanız yine buhar yapar ve yoğurdunuz sulu olur. Eğer dışarda uzun süre bırakırsanız yoğurt ekşi olur. En az 3.5 saat sonra aralıklara kontrol edilmesi önemlidir.

Editör: Habererk Habererk