Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkımaa neden olan depremde çoğunlukla çocuk ve bebeklerin kurtarıldığı dikkat çekmişti. Diyanet TV, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın depremzede bir bebekle çekilmiş bir fotoğrafını göstererek, Erbaş'a adeta keramet yüledi.

Diyanet TV’deki İyilik Vakti isimli programda, Erbaş’a bebek ile çektirdiği fotoğrafın hikayesi soruldu. Erbaş, fotoğrafı anlatırken araya giren Türkiye Diyanet Vakfı 2. Başkanı İhsan Açık, enkaz altındaki çocukları ima ederek, “Bebekler kurtulmaya başladı siz bebekleri kucağınıza alınca. Rabbim nimet verdi, çok bebek kurtuldu” dedi. Erbaş ise buna "Elhamdülillah" diyerek cevap verdi.

“BARDAK SULARLA ABDEST ALDIK”

Diyanet ve TDV’nin bölgedeki çalışmalarını anlatan Erbaş, “6 gün kaldım ben. Su yoktu. Bardak sularla abdest aldık” dedi. Açık ise “Banyo, tuvalet yok. 48 saat tuvalet hiç olmadı. Bir şey yenmiyor” diye konuştu. Mobil mutfak kurulduğunu söyleyerek, “Biz de orada bir çorba içerek açlığımızı giderdik Maraş’ta” diyen Erbaş’ın sözünü kesen ve araya giren Açık, “Ben söyleyeyim. Hocam o dakikaya kadar ilk kez yemek yemiş oldu. Çabası, gayreti, çocuklara merhameti, koşuşturmasından yemek yemeyi unutmuş. Hocama dedim ki bardak çorbayı içer misiniz? İçti. Hocama çaktırmadan ben yerine yeniden koyuyorum, hocamın aç olduğunu biliyorum. ‘Ne kadar tatlı çorbaymış’ dedi” ifadelerini kullandı.

"RABBİM NİMET VERDİ, ÇOK BEBEK KURTULDU"

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, Programın ilerleyen dakikalarında ise moderatör, ekrana yansıtılan Erbaş’ın kucağındaki bir bebekle olan fotoğrafın hikayesini sordu.

Erbaş, bir camiyi ziyaret ettiğini, bebeğin de bir Diyanet görevlisinin çocuğu olduğunu söyleyerek, “Bebeği kucağıma aldım, dua ettim” dedi. Söze dahil olan Açık ise “Fotoğraf, umudun ve ümidin fotoğrafı. Çünkü hocam bebekler de kurtulmaya başladı siz bebekleri kucağınıza alınca. Rabbim nimet verdi, çok bebek kurtuldu. Hakikaten çok bebek kurtuldu” ifadelerini kullandı. Erbaş ise “Elhamdülillah” yanıtını verdi.

ERDOĞAN DA KADER PLANI DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da daha önce deprem bölgesinde kendisiyle konuşan bir depremzedeye, "Olanlar hep oldu. Bunlar kader planının içinde olan şeyler." demişti.

Erdoğan, Ekim 2022'de 42 kişinin yaşamını yitirdiği Amasra maden faciası için de "Birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil, biz kader planına inanmış insanlarız. Kader planına da inandığımız için bunun ne dünü, ne bugünü, ne yarını hiçbir zaman ne yapmayacaktır, olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım." demişti.

ŞİRK NEDİR?

Şirk İslam'da, Allah'a ortak koşma anlamına gelen bir kavramdır. Kur'an'a göre en önemli iman sorunu olan şirk, Allah'a ortak koşmak, Allah'tan başka ilah olduğuna inanmak ve ona tapmak anlamlarına gelir. Şirk eyleminde bulunanlar müşrik olarak isimlendirilir.

Kelamcılar (İslam akaid felsefecileri olan) yaratılmış olanların, Kadir-i Mutlak olan Allah'ın sıfatlarından gaybı bilme, yaratma, alemde tasarruf etme, hidayete erdirme ve saptırma gibi özelliklerin başka insanlara, tanrılara, melek, cin, şeytan ve sâireye atfını şirk olarak nitelendirirler.

Bunun tersi bir kavram olan antropomorfizm ise Allah'a uluhiyete uygun olmayan vasıflar atfedilmesidir. Bu kapsamda kelamcılar Kur'an'da geçen antropomorfik ifadeleri müteşâbihat olarak değerlendirirler. Müteşâbihatın Kur'an'da yer almasının gerekçesi olarak, insanların kullandığı lîsanların, müteşâbih ifâdelerin ötesindeki hakikî anlamları aynen ifâde etmekten âciz olması olarak açıklanır.

Editör: Yadigar Hanım