CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, televizyonların Ankara temsilcileri ile bir araya geldi, siyasetin gündemindeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı'na aday olup olmayacağı konusunda daha önceki sözlerini tekrarlayarak "Altı lider bir araya gelip 'Bizim adayımız sizsiniz' derlerse elbette aday oluruz. Ben kurallara uyan, liderlerin iradesine saygı duyan birisiyim" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanı adaylığı iddiası için "Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı" dedi.

'ÇOKLU ADAY' TARTIŞMASI

14 Aralık'taki karardan sonra İmamoğlu'nun muhtemel adaylığıyla ilgili görüşünüzde bir değişiklik oldu mu? Çoklu aday gerekirse demiştiniz geçen sene. İlk turda ortak adayda uzlaşma sağlanamazsa çoklu adaya açık mısınız? Batı medyasında İmamoğlu etrafında birleşilmesi çağrısı yapılıyor, bunu nasıl değerlendirirsiniz, ABD ve İngiltere'den gelen yaklaşım sizin potansiyel adaylığınızı etkiler mi?

Belediye başkanlarımız görevlerinin başındalar. İstanbul'un rantını kaybeden Saray, rantı almak istiyor. Bunun tek yolu da belediye başkanının yetkisini almak, görevini sonlandırmak yargıyı kullanarak. Bu konu hukuk açısından kabul edilebilir bir konu değildir. İstanbulluların seçtiği bir kişiyi siz görevden alamazsınız yargı sopasını kullanarak. Ne adalete ne yasalara ne ahlaka uyar. Çoklu aday, hiç konuşulmadı ki! Masada her şey tartışılır. Altı lider de uygar insanlar. Batı medyası, haberler olabilir. Siz nasıl okuyorsanız biz de okuruz.

Liderler buluşmasında geçiş süreci planlaması var, kamuoyuna ne zaman açıklayacaksınız. Adaylık konusu ne zaman gelir?

İki temel konu üzerinde altı liderin anlaşması lazım bizim adayı belirlememiz için. Birincisi hükümet programı. Cumhurbaşkanı ve liderlerin neler yapacağı konusunda ortak mutabakatımızın olması lazım. eskiden seçimden sonra yapılırdı şimdi bunun altına altı liderin imza atması lazım. İkincisi, güçlendirilmiş parla sisteme hangi takvimle nasıl geçeceğiz. Hükümet programı bu ay sonunda.... her parti kendi içinde çalışıyor. Bu toplantı olmazsa bir sonrakinde açıklarız kamuoyuna. Biraz daha olgunlaşması lazım.

"YSK'YA VE YARGIYA GÜVENMİYORUZ"

Anketlere göre Cumhur ittifakı, Millet ittifakının gerisinde... Ancak bir şeyler oluyor. Seçim süreci zehirleniyor. Anayasa değişikliği... Veya İmamoğlu.... Yargı kararını bekletmek... Böyle bir ortamda demokratik eşit adil seçime gidilmesi şansı var mı? Bundan sonra Erdoğan'ın başka hamleleri olur mu? Neler yapabilir?

Yasal süreç içinde kurallara uygun bir seçim beklemiyorum.. YSK'ye güvenmiyoruz. Yargıya güven, vatandaşın yüzde 30. Ona da güvenmiyoruz. Biz altı partinin ve kendi kadrolarımıza güveniyoruz. Seçim güvenliğini kendimizi alıyoruz. Her partide temsilcimiz olacak. Sivil toplumdan da destek alacağız. Yasaların bize sağladığı tüm olanakları kullanacağız. Erdoğan ne yaparsa yapsın! Bir kişi koltuğunu korumak için bu tür işleri yapıyorsa artık o koltukta oturma hakkını kaybetmiş demektir. Onlar koltuk gidecek demokrasiden vazgeçerek koltuğu nasıl koruruz! Hayır, gidecek, göndereceğiz. Kimsenin endişesi olmasın, altı lider bu beyefendiyi emekli edeceğiz.

"BAŞKA PARTİLER KARIŞMAMALI"

Siyasi centilmenlik açısından başka bir partinin başka bir partinin belediye başkanını aday olabileceği yönünde açıklama yapmasını siyasi centilmenlik açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bir parti başka bir partinin iç işlerine karışmamalı. Her partinin kendi kuralları vardır. Her partinin kendi iradesi ve kurulları vardır. Her parti kendi içinde değerlendirmesini yapar, bir sorun varsa. İşin doğrusu bu.

AKŞENER İLE İMAMOĞLU'NUN FOTOĞRAFI

Akşener ile İmamoğlu'nun o akşam verdiği sevinçli resim var. Bir bayram havası yorumları yapıldı. siz nasıl karşıladınız?

Gördüm, olabilir. Daha önce de Ekrem Bey'i tanıyordu. 'Meral abla' diye hitap eder zaten. Yadırgayacağım bir fotoğraf olduğunu düşünmüyorum

Editör: Gökçe Sevim