Kızamık ile ilgili araştırmalar Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalar sonucu yeni bir gelişme söz konusu. Sağlık Bakanlığı 81 ilin ‘İl Sağlık Müdürlüğü’ne kızamık ile ilgili yazı gönderdi. Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği yazı da şunlar yer alıyor; “Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında yürütülen kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşı kapsayıcılığının ülke genelinde artırılması için eksik aşılı ve aşısız kişilere ulaşılması önem arz etmektedir. Eksik aşılıların yoğun bulunduğu tespit edilen yerlerde il sağlık müdürlüklerinin koordinasyonunda ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezleri tarafından oluşturulacak mobil ekipler aracılığıyla aşısız ve eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması sağlanmalı.”

Yapılan araştırmalara ve yayınlanan verilere göre; en yüksek vaka sayısı haziran ayında görüldü.

Kızamık Hastalığı Nedir?

Kızamık hastalığı, çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık adlı bir virüs bu hastalığa neden olur. Tek araştırma yapılabilen kaynak ise; insanlardır. Hastalık, solunum yoluyla bulaşmakta, ateş, döküntü ile devam etmektedir.

Kızamık Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kızamık hastalığının net belirtileri vardır. İşte onlardan birkaçı;

-En erken belirtisi 38 derece üzerinde ateş

-Kuru ve sürekli, devamlı bir öksürük

-Burun akması ya da burun tıkanıklığı

-Gözlerde kızarıklık, sulanma, ışığa karşı duyarlı olma

-Halsizlik, yorgunluk ve enerji kaybı

-Yutkunma zorluğu ve belirgin boğaz ağrısı

-Baş ve boyundan başlayarak yavaş yavaş tüm vücuda yayılan kızarıklıklar ve döküntüler

-7-14 gün içinde ortaya çıkan kızamık hastalığı genellikle 10-14 gün arası sürer

Kızamık Bulaşıcı mıdır?

Kızamık hastalığı, kızamık virüsü adı verilen bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık virüsü, bulaştığı kişinin solunum yolu salgıları yoluyla enfekte olmuş bir kişiden başka bir kişiye kolaylıkla yayılabilir. Eğer kızamık şüphesi varsa veya belirtiler görülüyorsa, bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı