
Kerim Yılmaz
İyi-kötü, ileri-geri
Çıkmaz bir sokakta geri adım atmak, aslında ilerlemektir. Çünkü duvara dayanmadan dönüş iradesidir ve imkân verir. Bu da daha az gerilemek demektir. Aynı zamanda vakit tasarrufuyla size zaman kazandırır. Birkaç yıl önceki ateşli savunucuları tarafından dahi ''yetmezliği'', ve kısa sürede otokrasiye evrilme potansiyeli görülüp U dönüşüyle eleştirilen ''sistem'' infilak etmek üzere. Dün her derde deva olacağı sanılan savunulan sistemin bu haliyle devamından yana B.Kuzu dışında, aklı başında kimse kalmadı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet, Başkanlık ya da Türk Tipi başkanlık... Adına ne derseniz deyin sistem yürümüyor ve her geçen gün çöküyor. Esasen içerik ve işleyiş itibariyle ait olduğu hukuki kavramlara dayanmayan, kurumlarıyla kamu hukuku-siyaset bilimi ilke ve kabullerine uymayan sistemin yaşam şansı olamazdı. Siyaseten değişken adlı, bilimsel açıdan ''tanımlanamayan'' sistemde ısrarın anlamı ve hiç kimseye faydası da kalmadı. Öyle ki Saray çevresinde ''neden geldik İstanbul'a'' şarkısı misali nedamet fasılları da başladı.
Her türlü ideolojik ve partici bakıştan azade soft kamu-idare hukuku açısından değerlendirdiğimizde; Bugün gelenek ve teamüllerinden kopmuş bir devlet yönetimi anlayışı, omurgası yok edilmiş bürokrasi ile zaman ve kaynak kaybına neden olan ''defacto'' fiili bir işleyiş var. Ekonomik gerileme, üretimsizlik, işsizlik kaynaklı yoksullaşmadan dolayı halk memnun değil. İşleyişin tek merkezli karar ve icrası nedeniyle kendilerini vazodaki saksı yerine koyan, atanmışların emir eri konumuna düşüren seçilmişler de memnun değil.
İYİ Partinin öncülüğünü yaptığı parlamenter sisteme dönüş artık herkesin gündemine girmeli. Devlet işleyişi, kamu -sosyal yaşam, bireysel hak ve özgürlükler anlamda daha iyi olduğu tecrübeyle sabit parlamenter demokrasiye dönüş için kapris/kompleks yapmanın gereği de yok. Amaçlanan hedefin aksine giden bir trende geriye yürümek, ilerlemek olamaz.. O halde yapılacak iş tüm partilerin katılımıyla ''eskiye'' dönmektir. Her yeni İYİ olmadığı gibi, eski de her zaman kötü değildir. Unutmayalım ki; ''Çıkmaz bir sokakta geri adım atmak, ilerlemektir"...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.