Sözünde Durmak

~~Söz vermede kelime oyunları yapmak, sözünden dönmek gibidir. Çünkü söz vermede asıl olan karşıdakinin beklentisini yerine getirmektir.
 

 

Herhangi bir konuda verilen sözün yerine getirilmesi güzel bir huydur. Sözünde durmak, insanin serefini artiran iyi aliskanliklarin en basinda gelmektedir. Sözünde durmamak, çok çirkin bir harekettir. Müslümanlara yakismayan en kötü bir davranistir. Verilen sözde durulmamasi, Allahü teâlânin ve kullarinin hakkini çignemek olur. Insanlar arasindaki davranislarda, alis-veris ve sözlesmelerde sözünde durmak, Allahü teâlânin emridir.

 

Kur'ân-i kerîmde (Verdiginiz sözleri yerine getiriniz! Çünkü verdiginiz sözlerden sorumlusunuz!) buyuruldu. Nitekim Sevgili Peygamberimiz de (Söz vermek borç gibidir.) buyurdu.


Peygamberlerden Ismail aleyhisselâm, birisine bir yerde bulusmak için söz vermisti. Söz verdigi yere gidip üç gün bekledi. O sahis hiç gelmedi. Buna ragmen yerinden ayrilmamisti. Allahü teâlâ, Kur'ân-i kerîmde Meryem süresindeki bir âyette O'nu överek: (O va'dinde, sözünde sâdikti) buyurdu.

Sözünde durmak büyük bir fazilettir. Insanin serefini, üstünlügünü arttirir. Verilen sözden dönmek ise büyük bir günah ve münafiklik alametidir. Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki, (Münafiklik alameti üçtür: Konustugu zaman yalan söyler, söz verdiginde sözünde durmaz. Kendisine bir sey emanet edildiginde hiyanet eder.)

 

 

Müslüman verdigi sözleri, yaptigi anlasmalari yerine getirmelidir. Yapamayacagi seyleri söz vermemelidir. Bunun için Peygamber efendimizin su tavsiyesini hiç unutmamaliyiz.:
 (Din kardesinle münakasa yapma. Ona söz verip de, sözünden dönme!)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi