Yapay zekâ dönemi!

Sevgili okuyucularım, 1900’lü yılların başında başlayan sanayi devrimini kaçırdık. Atatürk bu dönemi çok iyi idare etmişti. Savaştan yeni çıkan bir ülkeyi ayağa kaldırmış, sayısız fabrika ve işletmeyi devreye sokmuştu. Hatta ülkeyi uçak üreten ve ihraç eden bir ülke haline getirmişti. Ama Atatürk’ün ölümüyle bu kalkınma hamleleri bir bir akamete uğratılmıştır. Devam eden iktidarlar da üretim ve ihracata önem vermedikleri ve her şeyi dışarıdan ithal etme alışkanlıkları günümüze kadar devam edegelmiştir.

Geldiğimiz bu noktada bambaşka bir olayla karşı karşıyayız. Adına ister dijital devrim deyin, isterseniz Yapay Zekâ dönemi deyin. Böyle bir olguyu kabul edip millet olarak bu inovasyon ve çalışmaları hızlandırmamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer millet olarak elimizi çabuk tutmaz isek, Sanayi devrimini kaçırdığımız gibi, bu dijital devrim dönemini de kaçırabiliriz. Daha önce de yazmıştım. Yapay zekâ ile artık her şeyin taklidi yapılabiliyor. Teknoloji, inanıyorum ki bu sahte yapımlarında üstesinde gelecek ve gerçek ve sahtesini ayıracak yazılımları servise vereceklerdir.

Yapay Zekanın geldiği son noktayı anlatmak açısından iki örneği aşağıya alıyorum.

Yapay zekâ kapatılacağını anlayınca mühendise şantaj yaptı

Yapay zekâ dünyasının önemli firmalarından Anthropic'in yeni piyasaya sürdüğü Claude Opus 4, kapatılacağını öğrendiğinde mühendislere karşı şantaj girişiminde bulunuyor.

Yerini başka bir yapay zekaya bırakmak istemiyor

Şantaj, şimdilik son çare

Yapay zekada güvenlik tartışmaları yeni bir boyuta evriliyor. ABD merkezli yapay zekâ şirketi Anthropic tarafından geliştirilen Claude Opus 4 modeli, test senaryolarında sergilediği beklenmedik davranışlarla gündemde. Şirketin yayımladığı son güvenlik raporuna göre, Claude Opus 4, kendisini devre dışı bırakmakla tehdit eden mühendislere karşı zaman zaman şantaj yapma yoluna başvurdu.

Yerini başka bir yapay zekaya bırakmak istemiyor.

Film gerçek oldu: İnsansı robotlar boks için ringe çıkıyor

Geçtiğimiz ay Çin’de dünyanın ilk insansı robot maçının yapılacağı açıklanmıştı. Şimdi ise tarih verildi. Unitree’nin insansıları ringe çıkıp kozlarını paylaşacak.

Etkinliğin formatı belli oldu

İnsansı robotlar adım adım ringe çıkıyor. Geçtiğimiz ay Çinli robotik şirketi Unitree, dünyanın ilk insansı robot maçının mayıs ayı içinde yapılacağını duyurmuş ama tarih verilmemişti. Unitree tarafından geliştirilen insansı robotlar, ringe çıkarak kozlarını paylaşacak.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE VE DİYEBİLENE

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Tomakin Arşivi