Patlamadaki son durumu olayın ardından Amasra'ya giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez duyurdu. 

Olayın yaşandığı andan itibaren büyük bir seferberlik başlattıklarını dile getiren Soylu, "Madencilerimiz onların aileleri ve Türkiye’de bu mesleği yapan tüm madencilerimizin hem gözleri hem kulakları hem bütün kalbi buradaydı. Türkiye’nin bir çok yerinden gerek arama kurtarma için gerek yardım için tüm kurumlarımız hem bu konuya yetkin olan Enerji Bakanlığımızın tüm kurumları hem yardımcı ve destek hizmetleri için bulunan AFAD’dan Sağlık Bakanlığına kadar tüm kurumlarımız, ambulans uçaklarımızdan buradaki tüm sağlık personelimize kadar herkes seferber oldu. Olay olduktan sonra da kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalıştık. Sabah saat 07.30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz, arama kurtarmacalarımız, arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu. Hepsine minnettarız. 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralımızdan 6’sı İstanbul’da Çam Sakura Şehir Hastanesi’ne, 5’inin 3’ü Bartın Devlet Hastanesi, 2’si ise özel hastanede, birisi taburcu oldu. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla, büyük bir bölümü de arama-kurtarma sonucu kurtarılmış oldu. Bir madencimizle ilgili bir belirsizliğimiz var. 40 madencimizin kimliği de belirlendi." dedi.

Arama kurtarma çalışmalarında sona yaklaştıklarını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de şu bilgileri verdi:

"Arama kurtarma çalışmalarını başta TTK’nın tahlisiye ekipleri yaptı. Kendi arkadaşlarını kurtarmak için ellerinden geleni yaptılar. Saatlerce kaybolan arkadaşlarımızı aranması durumları da oldu. O arkadaşların, arkadaşlarını canlı çıkarması durumundaki sevinçleri de yaşadılar. Onlarla sevildik ve üzüldük. Belirsizliğin söylendiği arkadaşımızı da arama çalışmaları sürüyor. Galeride süren yangın da büyük oranda kontrol altına alındı, sabah saatlerinde 14 kardeşimiz o bölgeden çıkarıldılar. AFAD’ımıza, sağlık personellerine teşekkür ediyorum."

Patlamada hayatını kaybeden işçilerin yakınlarının bekleyişi, cenazelerin bulunduğu Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Bartın Devlet Hastanesi önünde sürüyor.

Kimlik tespiti yapılan madencilerin cenazeleri, işlemlerin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim ediliyor.

Editör: Yadigar Hanım