Mağluplar teslim mi olmalı?

Veya mağlupları kim teslim alacak?

Galipler mi?

Demokrasilerde galipler ve mağluplar ne ifade eder?

Savaşta mağlup olan taraf genellikle teslim olur ve koşulları kabul eder. Galip taraf, mağlup tarafın teslimiyet koşullarını belirler.

"Galip" ve "mağlup" terimleri, demokrasi veya başka bir siyasi sistemle ilgili değildir. Bunlar, savaşta kazanan ve kaybeden tarafları tanımlamak için kullanılır.

Demokrasilerde, seçimlerden sonra kaybeden tarafın siyasi sistemi veya yönetimi değişebilir veya değişmeyebilir.

Seçim gecesi sabahlara kadar silah atarak eğlenen galipler dört sene 364 gün daha aynı heyecanı duyabilecekler mi?

Ülkede güvenliğin, güvenlik politikalarının; ekonomik refahla ve ekonomik kaynakların kullanımı ile ilgili olduğunu anlayabilecek bir seçmen kitlesine sahip miyiz?

Ekonomi bozuk demek; sadece halkın alım gücü ve açlığı değildir, aynı zamanda devletin fakirleşmesi yatırım yapamaması demektir. Yani devletin temel girdilerinin azalması “savunma sanayi” başta olmak üzere yatırım araçlarına bütçe ayıramaması demektir.

“Soğan / ekmek razı olurum, güvende olayım yeter ki(!)” demek, güvenlik politikalarını belirliyorsa yandık demektir!

Dağda 70-100 teröristin kaldığını söyleyen ve Türkiye içeresinde PKK’nın mağlup olduğunu söyleyenlerin; şehirlerinizdeki nerede olduğu belli olmayan kontrolsüz milyonlarca mülteciyi güvenlik sorunu olarak görmemesi başlı başına “güvenlik sorunudur!”

Her mahallede yüzlerce mülteci ile yaşamak zorunda kalan vatandaşın güvenliğini kim düşünüyor?

Güvenlik endişesi ile seçimlerde oy kullanan seçmenin mülteci sorununu hafife aldığı anlaşılıyor.

Terör örgütlerinden daha hafife aldığı mültecilerin, sadece can güvenliğini değil; mal ve özgürlüklerini de tehdit ettiği ile yüzleştikçe, seçim gecesindeki kadar mutlu olamayacağı çok acı bir gerçektir.

Bir seçim daha istikrar(!) ile sonuçlandı. Milliyetçi geçmişi olanların da çatısını oluşturduğu “cumhur ittifakı” önemli bir tarihi sorumluluk aldı.

Bu sorumluluk mağlupları teslim alma değil, galibiyeti tarihe ve millet armağan etme sorumluluğudur…