Köşe Yazısı

ABD Üsleri ve Vekâlet Savaşları

Burhan Uçaner
Burhan Uçaner
2 dk Sesli Dinle 0

Türkiye’deki ve Çevresindeki Kale Noktaları

Soğuk Savaş’ın dikenli telleri arasında, ABD’nin elinde bir harita vardı: Orta Doğu’yu, Asya’yı kuşatan üsler ağı.

 Bu ağ, sadece askeri değil; istihbarat, lojistik, hatta vekâlet savaşlarının kumanda merkezi. İncirlik’ten Kürecik’e, bu üsler sanki bir zincirin halkaları gibi, Türkiye’yi hem müttefik hem de rehin yapıyor. Wikileaks belgeleri, bu üslerin BOP’un (Büyük Ortadoğu Projesi) omurgası olduğunu gösteriyor; RAND raporları ise 50 yıllık planlarda vekâlet savaşlarını nasıl araç yaptıklarını anlatıyor. 

 Bu planlar, 1970’lerden beri masada; Yeşil Kuşak’ın radikal İslam’ı kullandığı gibi, şimdi YPG/PKK gibi grupları vekil yaparak devam ediyor.

Türkiye’deki ABD üsleri, NATO’nun Soğuk Savaş mirası olarak başladı ama BOP’la başka bir boyuta geçti.

İncirlik, Adana’da, 1950’lerden beri ABD’nin göz bebeği; 2025’te hâlâ aktif, ama tartışmalı. RAND’ın 2023 raporunda, İncirlik’in Orta Doğu operasyonları için vazgeçilmez olduğu yazıyor; Suriye ve Irak’taki vekâlet savaşlarında drone’lar buradan kalkıyor.  Kürecik, Malatya’da, füze kalkanı üssü; NATO’ya bağlı ama ABD kontrolünde. Wikileaks sızıntıları, Kürecik’in İran’ı izlemek için kurulduğunu, ama Türkiye’yi de riske attığını gösteriyor.  

2025’te, İran’ın İncirlik’i vurma tehditleri manşetlerde; emekli albaylar, “Bu üsler Türkiye’yi hedef tahtasına koyuyor” diyor.

Çevredeki üsler? Türkiye’nin etrafı kale gibi kuşatılmış. Suriye’de ABD’nin YPG’yle ortak üsleri, vekâlet savaşlarının merkezi; 2025’te hâlâ aktif, RAND raporları bu üslerin “istikrar” için gerektiğini söylüyor, ama Türkiye’ye göre PKK’nın uzantısı. 

 Irak’ta Erbil ve Süleymaniye üsleri, Kürt grupları destekliyor; Afganistan’dan çekilme sonrası bu üsler Orta Asya’ya sıçrama tahtası oldu.

 Yunanistan’da Dedeağaç üssü, Karadeniz’i izliyor; Bulgaristan ve Romanya’daki NATO üsleri de ABD kontrolünde. 

Bu ağ, BOP’un 50 yıllık planlarının parçası; Wikileaks belgeleri, üslerin “bölgesel yeniden yapılandırma” için kullanıldığını anlatıyor.

Vekâlet savaşları, bu üslerin gölgesinde büyüyor. Suriye’de YPG/PKK, ABD’nin “DEAŞ’la mücadele” bahanesiyle silahlandırıldı; 2025’te hâlâ devam ediyor, HTŞ gibi gruplar da vekil rolünde.  

Irak’ta Haşdi Şabi ve Peşmerge, İran-ABD çekişmesinin piyonu.

RAND’ın 2023 raporu, vekâlet savaşlarının “düşük maliyetli hegemonya” aracı olduğunu söylüyor; 50 yıllık planlarda, bu savaşlar ülkeleri parçalamak için tasarlanmış.  

Türkiye, bu vekâlet tuzaklarında Zeytin Dalı gibi operasyonlarla cevap verdi, ama İncirlik gibi üsler eli kolu bağlıyor.

Bu üsler ve savaşlar Türkiye’yi çevreliyor. Wikileaks, CIA’nın FETÖ gibi grupları Yeşil Kuşak’ın kalıntısı olarak kullandığını ima ediyor; vekâlet, BOP’un sessiz silahı.

Bu Yazıyı Paylaş