Köşe Yazısı

Bahçeli dengeleri değiştiriyor

Ertuğrul Türkoğlu
Ertuğrul Türkoğlu
5 dk Sesli Dinle 5

Bahçeli yeni yasama yılının ilk grup toplantısında tarihi bir konuşma yaptı. MHP’nin yeni stratejisini, cumhur ittifakını görmek istediği yeri ve Türkiye ile ilgili tahayyüllerini olabildiğince net şekilde ortaya koydu.

Konuşmasının birkaç yerinde Meclisteki MHP grubunun daha kalabalık olmasına ve yönetimde MHP’lilerin daha etkili pozisyonlara gelmelerine ihtiyaç olduğunu vurguladı Devlet Bey. Bu beyanla, Ak Partinin mevcut seçim sistemi yerine önerdiği dar veya daraltılmış bölge alternatiflerine çizik atıldı. Artık bu alternatifler gündeme gelemez. Seçimlere bir buçuk yıl kaldığı göz önüne alındığında, siyasi partiler kanunu değişse bile seçim kanununda radikal bir değişiklik beklenmemelidir.

Mevcut seçim sistemiyle MHP’nin oy oranı artmadan, milletvekili sayısı artmaz. Belki Yeni Parti-CHP bölünmesinden dolayı birkaç tane artar ama ciddi artış olmaz. Yani MHP’nin mecliste daha kalabalık grubu olması için, oy oranında kayda değer yükselme olmalı. Bu nasıl olacak? MHP son üç seçimde %10 dolayında oy aldı. Oyları ne azalıyor ne de artıyor.

İşte burada ‘’Yönetimde MHP’nin ağırlığı artmalı’’ ifadesi anlam kazanıyor. Bahçeli ‘’Erdoğan cumhurbaşkanı, mecliste ve yönetimde MHP’’ formülüyle partisinin oylarını arttırmaya çalışacak. İlk hitap edeceği kitle, milliyetçi olup Erdoğan’a karşı olduklarından ötürü muhalefete yelken açanlar.

Bahçeli bu kitleye ‘’Erdoğan cumhurbaşkanı ama mecliste ve yönetimde milliyetçiler var. Oylarımız artarsa daha etkili olacağız’’ mesajıyla ulaşacak. Bu stratejinin gereği olarak ihraç edilenler af edilebilir, istifa edenlere geri dönüş imkanı tanınabilir. Kurultayda vitrin değiştirilir.

Milliyetçi partilerle ittifak kurulabilir. İyi Parti üst yönetiminin Zafer Partisiyle ittifak kurmaya soğuk baktığı malum. MHP Zafer ve BBP gibi partilerle MHP çatısı altında ittifak kurabilir. Meral Hanım, Koray Bey ve Sinan Bey gibi isimleri MHP listelerinde görebiliriz.

Devlet Bey Meclisin açılış oturumunda İyi Parti sıralarına giderek Müsavat Beyle tokalaştı. İyi Parti on yıldır var. Ama bu ilk kez oldu. Gazetecilerin ‘’Bu bir sürecin başlangıcı mı?’’ sorusuna ‘’Öyle düşünülebilir’’ dedi Bahçeli. Bu ifade Devlet Beyin İyi Partiyi cumhur ittifakına katmayı düşündüğünü gösteriyor. Sıcak gelişmelere hazır olmalıyız. Bu hamle, sonuç alınamasa bile, Müsavat Beyin CHP ve Yeni Partiye karşı pazarlık gücünü arttırır.

Devlet Beyin Mansur Beye rezervi olduğunu biliyorum ama geçmişte Ümit Bey ve Tuğrul Bey dahil onlarca siyasetçiye de rezervi vardı. Şartlar olgunlaştığında rezervler kaldırıldı. Yasaklı isimler hem milletvekili oldular hem de parti yönetiminde görev aldılar. Bu usul tekrar edebilir ve MHP, Mansur Beyin ekibine listelerini açabilir. Mansur Beyin MHP’ye destek vermesi Ak Partiye vermesinden kolay olur.

MHP oylarını arttırmak istiyorsa, Ak Partiden vazgeçen vatandaşların adresi olmalıdır. Böylece Ak Partinin oylarında azalma olsa dahi MHP’nin oyları artacak ve seçmen cumhur ittifakı bünyesinde kalacaktır. Anketlere göre vatandaşların ittifak içinde parti değiştirmeleri, karşı ittifaktaki bir partiye geçmelerinden çok daha kolay.

Mesela Ak Partinin vekil ve belediye başkanı transfer etmesinden rahatsız olanlar var. Belediye başkanlarının şafak operasyonlarıyla göz altına alınmalarına ve tutuklu yargılanmalarına muhalefet edenlerin sayısı hayli kabarık. MHP bu konularda takip ettiği siyasetle Ak Partiden ve diğer partilerden farklılaşıyor. Bu farklılığı öne çıkararak oylarını yükseltebilir.

Fon soygununun hukuki ve mali süreci ne kadar iyi yönetilirse yönetilsin, Ak Parti yıpranacaktır. MHP bu dolandırıcılık nedeniyle Ak Partiden vaz geçen vatandaşlarında adresi olabilir.

Vatandaşlar yolsuzluklardan ve kayırmacılıktan had safhada rahatsızlar. MHP bu konuda da farklı bir çizgi takip etmeye özen gösterdi. CHP, Yeni Parti ve İyi Parti yolsuzluk nedeniyle tutuklanan başkanlara ve yolsuzluk yapan vekillerine sahip çıkarken MHP daha dava açılmadan, herhangi bir akçeli işte ismi geçen vekillerini istifa ettirdi. Başkanlarını hemen ihraç etti. Eğer vurgulanabilirse MHP’nin bu farklılığı da oylarını arttırır.

‘’MHP yönetimde ve mecliste etkisini arttıracak’’ hedefi ve mesajı teşkilatları motive edecektir. MHP son üç seçimde 50 civarında vekil çıkardı. Hangi kentte kaç vekil çıkacağı aşağı yukarı belli olduğundan seçim çalışmaları rutine dönmüştü. MHP’nin 80-100 vekil çıkarmayı hedeflemesi teşkilatların seçime asılmalarını sağlar.

Son üç seçimde listelerde teşkilat mensupları yer aldı. Bu seçimde de bu siyaset takip edilecektir. Kendi içlerinden çıkanların meclise gidecek olması teşkilatlar ve ocaklar için ayrıca motivasyon kaynağı olacaktır.

MHP bugün bürokraside, diplomaside, akademide, güvenlik birimlerinde ve askeriyede hiç olmadığı kadar güçlü. Hatta en güçlü olduğu dönemle mukayese edildiğinde, belki on kat daha etkili. Devlet Bey grup toplantısında Tayyip Beye açık mesaj gönderdi: ’’Artık bu kadarı yeterli değil. MHP’ye daha fazla kadro ayrılmalı.’’ MHP’lilere seslendi: ’’Sandıkları doldurun. Seçime asılın. Bastırın. Binlerce ülküdaşımız devlette görev alacak.

Milletvekili sayısının artması, 30-40 kişinin üst düzey göreve gelmesi demek. Oysa ‘’Yönetimde MHP’’ düsturu on binleri ilgilendirir. Teşkilatları ve sade partilileri çok daha fazla motive eder.

İnfaz kanununda düzenleme yapılacağı herkesin malumu. Bu konuda en çok gayret gösteren parti MHP. En çok çalışan, adeta simgeleşen siyasetçi Feti Yıldız. Eğer kapsamlı bir yasa çıkar ve çok sayıda hükümlü tahliye edilirse, MHP’nin oyları artar. Mahkumlar ve mahkum yakınları için en önemli şey özgürlükleridir. Hangi partiden ve görüşten olurlarsa olsunlar af çıkaran oylarını alır.

‘’Halkın önemli kısmı infaz düzenlemesine karşı’’ dediğinizi duyar gibiyim. Ama bu karşıtlık oy davranışını etkilemez. Herkes desteklediği partiye oy verir. Ama infaz düzenlemesi, mahkum ve mahkum yakınlarının oy davranışlarını -etkiler demiyorum- belirler.

Devlet Bey dünkü konuşmasıyla cumhur ittifakının dengelerinin MHP’nin lehine değişmesi gerektiğini ortaya koydu. Bu talebini pazarlık unsuruna dönüştürmedi. Tayyip Beyin arkasında olduklarını net bir şekilde ifade etti. Yasama ve yönetimde ağırlıklarının artması gerektiğini de aynı netlikte ve tekraren ortaya koydu. Sanırım ortağı da teşkilatlarda diğer partilerde mesajı almışlardır.

Yazarın Diğer Yazıları

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

  • Abdullah Demiraslan

    ASLA VE KAT'A 2010 yılında terk ettiğim MHP ye dönmeyeceğim.

  • Salih çete

    29 yıldır MHP genel başkanı bahsettiğiniz zat. Bu milletin hayrına yaptığı tek bir şey söyleyin. Apo’ya selam gönderdiği kadar kimseye selam göndermedi.

  • Murat Bilici

    Sinan Ogan’ın neyiyle ittifak yapılacak. Bu nasıl analiz?

  • Ülkücü

    ya şu adama bey demeyi bırakın, bu adam elinbeyi, yıllarımız boşa gitmiş, biz mitinglerde devletin başına d.. gelecek derken o düne kadar demediğini bırakmadığı "olmaz olamaz", "hesap sormazsam şerefsizim" "hırsızın onbeşgünü kaldı" daha neler neler dediği rte adayımız diyor. Ben bu adamın bir cümlesini bırakın, kelimesine hatta söylediği bir harfine dahi inanmıyorum devlet'te demiyorum, bey de demiyorum, o yalancının daniskası apocu biridir. Zerre saygımız yoktur, yaptıklarını nefretle ve şiddetle kınıyorum.

  • Alp Demir

    Af yolu ile oy toplamak doğru bir yöntem midir ? Af her zaman için bir kesimi motive etse de, diğer bir kesimin tepkisine neden olur. Gelen kadar giden olur. Af doğru bir yöntem değil, infaz yasası da keza doğru bir yöntem değil. Siz AKP'den kaçanların MHP'ye gidebileceğini söylemişsiniz. Doğrudur ancak bu iktidar içinde oy kaymasından başka bir artış sağlamaz. AKP'den MHP'ye oy kayması elbet faydalıdır ancak yeterli değildir. MHP'nin yaklaşacağı bir yer varsa o da ülkenin çağdaş kesiminden, kadınlardan ve gençlerden oy almaya çalışmasıdır. Bunun için de şu Türk/İslam sentezi söyleminden çıkması gerekir. Bu tamamen bitmiş ve tükenmiş bir söylem. Ümmetçiliği bırakmaları gerekiyor. Ümmetçiliği bırakmış bir MHP, bütün partilerden Türk Milliyetçilerini bir araya toplamada büyük yol alacaktır. Ülkede Türk milliyetçiliği çok yüksek düzeyde ve giderek artıyor. Bunlar bütün partilere dağılmış durumda. MHP kabuk değiştirmedikçe, Anadolu'nun kasaba ve köylerinin dışına çıkamaz.

Bu Yazıyı Paylaş