Basında sürekli aynı haber: MHP-BBP birleşiyor mu? Arkasından binlerce yorum: Bu ayrılık cana yetti gayrı! Bu ayrılık yordu bizi, bildiğin gibi değil! Sen bizi birbirimizden ayırma! Özlenen tablo! 

Neler var neler! MHP ve BBP için ‘‘Bir millet, iki devlet!’’ bile yazanı gördüm. Ne romantik yorumlar yapılıyor! Sanki biri Kuzey biri Güney Kutbu’ ndaymışçasına… 

Realist olmakta fayda var. Siyaset hele hele Türkiye’ deki kirli siyaset, romantizme yedirilecek kadar masûm değil! Bilimsel yaklaşmalıyız. Ayrılan ve birleşen partilerin dünyada çok örneği var, onları inceleyebiliriz. Türkiye platformu, Anadolu toprakları her zaman farklıdır. Dünya, Türkiye’ ye uyumluluk göstermeyebilir. Türkiye’ deki örneklerine bakabiliriz. 

Adalet Partisi, CHP’ den doğdu diyebiliriz. BBP, MHP’ den; Has ve Ak Parti’ ler, Saadet Partisi’ nden; Türkiye Partisi ile Millet ve Adalet Partisi AKP’ den; Demokratik Sol Parti, CHP’ den, Milliyetçi Türkiye Partisi, Aydınlık Türkiye Partisi ile Türkiye Toplumcu ve Kardeşlik Partisi MHP’ den ayrılarak kuruldu. Örneğin Tuğrul Türkeş’ in 1998’ de kurduğu Aydınlık Türkiye Partisi 2010’ da kendini feshederek MHP’ ye katıldı. Zaten MHP’ den ayrılmıştı. 

Birleşme iki şekilde olur: Ya seçim ittifakı ya da bir partinin kendini feshederek diğerine katılması… Bunu yapmak için Türkiye’ de 98 resmî/siyasî parti var. 2011’ den bu yana 50 siyasî parti kurulmuş. Sadece 2014’ te 22 yeni partiye şahit olduk.

Tabi ki partilerin Parti Meclisleri, Yüksek Disiplin Kurulları, Merkez Yürütme Kurulları, Başkanlık Divanları, Merkez Disiplin Kurulları, Kadın Kolları, İl/İlçe Başkanlıkları, genel başkanları, milletvekilleri, Genel İdare Kurulları var. Birleşme kararları, tüzük/ programa bakarak ya da demokratik mekanizmaları işlek olan katılımcı anlayışa sahip partiler istişare sonucu alırlar. 

Gelelim MHP ve BBP birleşiyor mu? Hiçbir fikrim yok, bilmiyorum. Ama okuyabildiğim kadarıyla her iki parti tabanı birleşmeye sıcak bakıyor. Seçim sürecinde parti yetkililerinin söylemleri daha dikkatli ve nötr olmalı! ‘‘Seçim ittifakı yapmayız, birleşme de yok ama BBP bize oy verecekse âmenna!’’ demek, BBP’ den MHP’ ye gidecek oyların AKP’ ye kaymasına sebep olmak demektir. Dikkat edilmeli: Türkiye siyaseti kaygan zemindir.

BBP’ nin gücü ortada: Yüzdelik dilim değişir, şimdiye kadar en fazla 880.000 oy aldılar. Onda da Yazıcıoğlu’ nun şehadeti etkili oldu. 14 senedir sadece 1 şehir aldılar: 29 Mart’ ta Sivas’ ı… Genelde ilçe belediyesi kazanıyorlar. O da MHP’ den ihraç edilen başkanların BBP’ ye katılımı ile… 

İttifak belki BBP’ nin güçlü olduğu ilçelerde BBP’ ye, diğer alanlarda MHP’ ye destek vermek yönünde olabilir. BBP 2002’ den bu yana meclise giremeyeceğini öğrenmiş olsa gerek. Seçime bağımsız değil parti olarak girmeleri oyları böler ve BBP’ yi barajın altında tutmaya devam eder.

Benim fikrimi sorarsanız BBP ile MHP’ nin söylem anlamında keskin farklılıklarının olmadığını göz önünde tutarsak birleşmeleri ya da en azından 10 Ağustos’ taki gibi aynı grup içinde seçim ittifakı yapmaları ileride başka bir ittifakın habercisi gibi duruyor. Uzun lafın kısası ayrılıkta azap, birlikte rahmet vardır.

Benzer yazılarım: 

1-) Anadolu Partisi’ nin Şifreleri
http://www.habererk.com/yazi/1858/anadolu-partisi-nin-sifreleri

2-) Benim Cumhurbaşkanı Adayım
http://www.habererk.com/yazi/890/benim-cumhurbaskani-adayim#.VI9EptKsV1Y

3-) Başbakanın Ermeni Mesajının Türkçesi
http://www.habererk.com/yazi/877/basbakanin-ermeni-mesajinin-turkcesi#.VI9EutKsV1Y

4-) Yarım Partiler Ülkesi: Türkiye
http://www.habererk.com/yazi/1877/yarim-partiler-ulkesi-turkiye#.VI9E0dKsV1Y

Yücel ÖNDER