Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, enkaz kaldırma çalışmaları hızla devam edep deprem bölgelerinde akıllara durgunluk verecek bir açıklama yaptı. 

İzmir'de sanayi ve ticaret odası başkanı ve yöneticileri ile işadamlarıyla bir aaraya gelen Prof. Dr. Naci Görür, halen 60-70 bin kişinin göçük altında olduğunu savunarak, binlerce insanın acı çektiğini vurguladı. Prof. Dr. Görür, “Bu durumda biz neyi konuşabiliriz? Utanmalı mıyız, kızarmalı mıyız yoksa konuşmalı mıyız bilmiyorum.” dedi. 

Jeoloji mühendisleri ve yer bilimcilerin sık sık uyardığı İstanbul depremini hatırlatarak, “İstanbul depremi geliyor, dikkatli olun!" diyen Prof. Dr. Görür, İstanbul depremiyle Türkiye'nin diz çökeceğini söyledi. İstanbul'da 59 bin binanın dirençli olmadığını, bu binalarda ortalama 500 bin kişinin yaşadığını ifade eden Görür, "İstanbul depremi sonrası ekonominin deprem öncesi duruma döndürülmesi de çok zordur ve 10-15 yıl sürer. Türkiye diz çöker, ekonomik anlamda bağımsızlığını yitirir" ifadelerini kullandı. 

Görür İzmir'de işadamlarına ve işadamı örgütlerine "Deprem bölgesine ne götürdüğümüzü değil niye bu depremin zararlarını azaltamadık onu konuşmamız lazım. TÜSİAD’a ‘neyi bekliyorsunuz, niye konuşamıyorsunuz, deprem ekonomiden daha mı az önemli’ dedim. Artık millet olarak sorunlara demokratik şekilde el koyma zamanı geldi.” diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım