TL'nin yatay seyri devam ederken, piyasalar ekonomide köklü değişime zemine hazırlayacak 14 Mayıs'ta yapılması beklenen seçimlere kilitlendi.

Geçtiğimiz yıl, yılın ilk yarısında yüzde 29.6 değer yitiren TL bu sabah 08.49'da dolar karşısında 18.8020/18.8025 ile yatay seyretti. Euro/TL kuru ise 20.48 seviyesinde yeni haftaya başladı. Döviz piyasasında arz ve talebi TCMB'nin aldığı önlemler belirlediği için piyasada son aylarda keskin hareketler görülmüyor.

Gram altın ise haftaya bin 165 liradan başlarken, ONS 1929 dolardan işlem görüyor. Çeyrek altın bin 953, Cumhuriyet altını da 7 bin 784 liradan alıcı buluyor.

TCMB BANKALARDAN TİCARİ KREDİ MALİYETLERİ ARTIRICI UYGULAMALARI SONLANDIRMASINI İSTEDİ

TCMB üç ay üzeri TL mevduatta ve yıl sonuna kadar yurt dışından temin edilen altı aydan uzun yabancı para yükümlülüklerdeki zorunlu karşılık oranını da sıfırladı.

Karar sonrası mevduat faizlerinde sektör genelinde 1-2 puanlık yükseliş görülürken bankacılar yüzde 30'a yakın hatta bazı kampanyalar ile bu oranın da üzerinde mevduat faizi sunulduğunu bildirdi.

TCMB geçen hafta ayrıca bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri üzerinde tutukları yabancı para serbest hesaplar için yüzde 4.5 faiz ödeyeceğini açıkladı.

İç gündemde Hazine'nin 3 yıl vadeli TLREF endeksli tahvil ile 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edeceği ihaleler takip edilecek.

Veri gündeminde Ocak ayı tüketici güven endeksi yer alırken piyasa kapanışı ardından Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısı takip edilecek.

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE

Asya piyasalarının çoğunda bugün resmi tatiller nedeniyle işlem yapılmazken Japonya'nın Nikkei endeksi, Wall Street'te geçen hafta kaydedilen yükselişlere paralel olarak yüzde 1'in üzerinde yükselirken, çip üreticisi şirketler kazanımlara öncülük etti.

Euro, piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha az agresif para politikası uygulayacağını fiyatlarken Avrupa'da faiz oranlarının artacağına işaret eden sıkılaştırma yanlısı açıklamalarla dolar karşısında dokuz ayın zirvesine yükseldi.

Editör: Yadigar Hanım