Korkusuz yazarı Can Ataklı bugünkü "Muhalefet YSK’ya sorsun; “Erdoğan önümüzdeki seçimde aday olabilir mi?" başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aday olup olamayacağını dair bir yazı kaleme aldı. Ataklı, Abdullah Gül'e yapılanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da karşısına çıkacağını belirtti. Ataklı şunları yazdı:

Anayasa’nın cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 101’inci maddesinin girişi aynen şöyle:

Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir.Bu maddedeki “Bir kimse en fazla iki kere seçilebilir” cümlesi, söz konusu Erdoğan olunca kafaları karıştırıyor.Çünkü Erdoğan, 2014 yılında bu anayasada yazdığı gibi yine halk tarafından seçilmişti.Bu durumda Erdoğan, 2018’de Cumhurbaşkanlığı’na “ikinci kez” seçilmiş oluyor.O halde anayasa gereği Erdoğan, ilk seçimlere katılamaz.Bunun aksini savunanlar ise şöyle diyor;“Evet Erdoğan iki kere üst üste seçilmiş gibi görünse de anayasalar ve rejim farklı.Erdoğan 2014’te halk tarafından seçildi ama yetki ve sorumlulukları tıpkı Meclis’in cumhurbaşkanı seçtiği dönemlerdeki gibi sembolikti. Oysa, Erdoğan’ın ikinci kez seçildiğindeki anayasa çok farklı.Cumhurbaşkanlığı artık sembolik değil, tam tersine Türkiye’yi yöneten tek otorite haline geldi. Yani; Erdoğan 2014’te yeni anayasaya göre ilk defa seçilmiş sayılır ve bundan sonraki seçime katılabilir.

"ABDULLAH GÜL'E ŞANS VERİLMEDİ"

Aslına bakarsanız ben de bu görüşün doğru olduğunu düşünüyorum.Buna karşı 2014’te Abdullah Gül’e ikinci kez aday olma şansı verilmemişti.Gül, Meclis tarafından seçilmişti anayasa gereği.Ama bir sonraki seçim yeni anayasaya göre yapılmıştı ve cumhurbaşkanını halk seçmişti.

"ERDOĞAN'IN ÖNÜNE ÇIKACAK"

Buna rağmen Abdullah Gül’ün iki kez üst üste seçilemeyeceğine karar verildi ve Gül aday olamadı.Bu da şu demek; Gül’e yapılan, bugün Erdoğan’ın önüne çıkacaktır.Tabii AKP’liler bunu aşmanın yollarını arıyorlar.Buldukları formül şu; 2022’de parlamento seçim kararı alır. Anayasa bu durumda mevcut cumhurbaşkanına yeniden aday olma şansı veriyor.

"BEŞTE ÜÇ ÇOĞUNLUĞA ULAŞILAMIYOR"

Bu formülü savunanlara kötü haber şu: Erken seçim kararı beşte üç çoğunlukla yani 350 oyla alınabiliyor. AKP ve MHP’nin toplamı 360’a ulaşmıyor.Tabii “Muhalefet nasıl olsa seçimden kaçamaz” diye düşünülse de konu Erdoğan’ın adaylığını düşürmek olunca, muhalefet erken seçim kararına oy vermeyebilir.Bunlar önümüzdeki dönemde yaşanacak.Şimdi önerime geliyorum; Bu tartışmayı sonraya atmak yerine, muhalefet partileri topluca ya da her parti kendi inisiyatifiyle Yüksek Seçim Kurulu’na başvursun ve Erdoğan’ın ilk seçimlerde tekrar aday olup alamayacağını sorsun. Bakalım YSK ne diyecek?

Editör: TE Bilişim