Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kahramanmaraş Pazarcık'ta saat 04.17'de meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan depremle ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Haluk Özener, "Türkiye saatiyle sabah 04.17'de merkez üssü hesaplamalarımıza göre Gaziantep Şehit Kamil ilçesi olan ve AFAD'ın açıkladığı Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesi olan bir deprem yaşadık. Deprem Kahramanmaraş il sınırına yakın olduğu için bulunan lokasyonlardan il farklılığı var, gözüküyor ama iki kurumun da bulduğu büyüklük ve lokasyon birbirine çok yakın. Deprem  7.4 büyüklüğünde. Farkı bir ölçüm biriminden hesapladığımızda ise 7.7 büyüklüğünde görüyoruz.  Bu deprem Doğu Anadolu Fayı üzerinde oldu. 8-10 ilde ciddi anlamda hissedildi. Yaklaşık 180 kilometrelik bir kırıktan bahsediyoruz. 17 Ağustos depreminden sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz. Toplantılarda hep Marmara bölgesine dikkat çekiliyor. Biz defalarca uyardık, sadece Marmara'ya bakmayın Doğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu fayı hattı üzerinde kırılmamış noktalar olduğunu söyledik. Bu da Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış bir segmentti. Şu ana kadar 48 artçı deprem meydana geldi. Bunların bir tanesi 6.6 büyüklüğünde, 7 tanesi de 5'in üzerinde oldu. Artçı depremlerin uzun süre boyunca devam etmesi beklenebilir. 6 üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz" dedi.

Özener, vatandaşlardan özellikle uyarılara dikkat etmesini istediklerini vurgulayarak, hasar almış binaların artçı şoklarda yıkılması ihtimaline karşın hasarlı olan binalara girilmemesini istedi. 

DOGU, GUNEYDOGU, IC ANADOLU VE AKDENIZ BOLGESINDE BIRCOK IL, SAAT 04.17'DE AFAD’IN VERILERINE GORE MERKEZ USSU KAHRAMANMARAS, KANDILLI RASATHANESI VERILERINE GORE GAZIANTEP ILI MERKEZLI 7.4 BUYUKLUGUNDE DEPREMLE SALLANDI. KANDILLI RASATHANESI VE DEPREM ARASTIRMA ENSTITUSU MUDURU PROF. DR. HALUK OZENER “DEPREMIN BUYUKLUGU 7.4 BUYUKLUGUNDE. BU DEPREM DOGU ANADOLU FAYI UZERINDE OLDU. YAKLASIK 180 KILOMETRELIK BIR KIRIKTAN BAHSEDIYORUZ. ARTCI DEPREMLERIN UZUN SURE BOYUNCA DEVAM ETMESI BEKLENEBILIR. 6 DEGER UZERINDE ARTCI DEPREMLERI YASAYABILIRIZ. 17 AGUSTOS DEPREMINDEN SONRA BU COGRAFYADA YASANAN EN BUYUK DEPREMDEN BAHSEDIYORUZ” IFADELERINI KULLANDI.(FOTO:DHA)

DHA

Editör: Yadigar Hanım