Süper vali,efsane vali gibi unvanlarıyla bilinen merhum vali Recep Yazıcıoğlu, hayata geçirdiği icraatlar kadar söylediği sözlerle de halen daha akıllarda yer etmiş bir isim.Katıldığı bir televizyon programında söylediği bu sözler adeta günümüz ekonomik düzenine de ışık tutar nitelikte;

"Bir ülkede fakirlik varsa zenginleşen var demektir. Üç kağıt ekonomisi. Biri döviz biri borsa biri faiz. Üçü de kağıttır buna da üç kağıt ekonomisi denir. Biz üretimi bıraktık kağıtlarla al ver. Dibe vurmadan sil baştan olmaz. Herkes yaptığı işin hakkını vererek yapacak."

Şehirde yapılması gereken; "Mahalle Meclisleri"ni oluşturarak mahallede fazla olanı yıkıp, eksik olanı yapmaktır. Mahalleye cami yerine fabrika, tarikat yurdu-kuran kursu yerine, Kültür Merkezi yaptırmak mümkündür.''

Recep Yazıcıoğlu kimdir?

Recep Yazıcıoğlu, 2 Haziran 1948'de Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde dünyaya geldi. Lise eğitiminin ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Yazıcıoğlu'nun ilk görev yeri, 1968 yılında Aydın oldu. Burada bir dönem kaymakam vekilliği yapan Yazıcıoğlu, daha sonra ülkenin farklı ilçelerinde kaymakamlık görevlerinde bulundu.

Yazıcıoğlu, 1984 yılında Tokat'a vali atandı. O dönemde Türkiye'nin en genç valisi olan Yazıcıoğlu, yaklaşık 5 yıl burada görev yaptı. Eğitim ve sağlıkta yaptığı önemli işlerle "Yılın Bürokratı" seçilen Yazıcıoğlu, kaymakam vekili olarak görev yaptığı Aydın'a bu kez 1989 yılında vali atandı.

Şehrin tarımı ve ekonomisi üzerinde yoğun çaba harcayan Yazıcıoğlu, özellikle kent için önemli bir değer olan jeotermalin en iyi şekilde kullanılmasını arzu etti. Yazıcıoğlu, jeotermalle ilgili projesini hayata geçiremeden 1991 yılında Erzincan'a atandı. Erzincan'da da adından söz ettiren Yazıcıoğlu, 1992 depreminde vatandaşların yaralarının sarılmasında büyük emek harcadı. Vali Yazıcıoğlu, 30 yıldır yapılamayan köprünün yapılmasına ön ayak olmasıyla bölge halkının büyük sevgisini kazandı.

Vali Yazıcıoğlu, 9 yıl görev yaptığı Erzincan'ın ardından 1999 yılında merkez valiliğine, 2003 yılında ise Denizli Valiliğine getirildi. Recep Yazıcıoğlu, Ankara'da geçirdiği trafik kazası sonucu 8 Eylül 2003'te hayatını kaybetti. Aydın'ın Söke ilçesinde toprağa verilen Yazıcıoğlu'nun cenaze törenine on binlerce kişi katıldı.

Editör: Fatih Savuk