Pilot Koltukları Neden Koyun Postu Kaplıdır?
İlk insanlara da yoldaşlık etmiş olan bu eski dostumuz, modern havacılıkta da kendine önemli bir yer edinmiştir.
Pilot koltuklarının üzerinde, renkleri değişiklik arz etmekle birlikte, genellikle post kılıf olduğu dikkatimi çekmişti. bunun nedenini merak edip araştırdım ve ilginç bir sonuca ulaştım. bu "ilkel" malzemenin modern havacılıkta tercih edilmesinin başlıca nedenleri aşağıda sıralanmıştır:
- Kuzu postu, "nefes alabilen" doğal bir malzemedir.
- Vücut ile koltuk arasında çok katmanlı, havadar bir doku oluşturur. Bu özelliği sayesinde terlemeyi önler; kışın sıcak, yazın serin tutar.
- Nemi absorbe etme özelliği sayesinde uzun uçuşlarda dahi ıslaklık hissi oluşturmaz. Kuru kalır, kokuya yol açmaz.
- Sentetik dokular alerjiye yol açabilir. işlenmiş doğal yün ise hipoalerjeniktir.
- Sentetik malzemelere göre, ateş ve yüksek ısıya karşı dayanıklıdır. yangın durumunda, sentetik malzeme kolayca tutuşabilir. örneğin eriyerek yangının yayılmasına yol açabilir. bu eriyik, tene yapışarak yanıklara yol açabilir.
En önemlisi, sentetik kumaş tutuştuğunda, zehirli ve daha yanıcı gazlar açığa çıkarır. doğal deri ise tutuşmaz, eriyip yapışmaz.
Zamanında kuzey kutbuna keşif düzenleyen ingiliz denizciler, kat kat giyinmelerine rağmen donuyorlardı. Karşılaştıkları inuitlerin ise çıplak ten üzerine post giydiklerini hayretle gördüler. Hiçbir şey, en yalın doğal postun yerini tutmuyordu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.