Saraç: Bazı güneş kremlerindeki kimyasallar hormon sistemini etkiliyor

Saraç: Bazı güneş kremlerindeki kimyasallar hormon sistemini etkiliyor
Doç. Dr. Gülhan Aksoy Saraç, bazı güneş kremlerindeki kimyasal filtrelerin hormon sistemini etkileyebileceği uyarısında bulundu ve mineral filtreli kremleri önerdi.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Gülhan Aksoy Saraç, güneş kremlerinde bulunan bazı kimyasal filtrelerin hormon sistemini etkileyebilecek endokrin bozucu etkilere sahip olabileceğini açıkladı. Saraç, güneş kremi seçiminde yaş gruplarına uygun filtre içeriklerine ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak için kullanılan güneş kremlerinin, içerdiği bazı maddeler nedeniyle tartışmalara yol açtığını belirtti.

Doç. Dr. Saraç, güneş kremlerinin ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruma sağladığını, ancak bazı kimyasal filtrelerin (oksibenzon, avobenzone, oktokrilen, oktinoksat ve homosalat gibi) vücuda alındığında sistemik dolaşıma karışarak hormon sistemini etkileyebileceğini ifade etti. Araştırmalara göre, bu kimyasalların bazı hayvan deneylerinde antiandrojenik, östrojenik ve tiroid fonksiyonlarını bozucu etkiler gösterdiği öne sürülmüş, ancak insanlarda yeterli kanıt bulunmadığını ekledi. Bu kimyasalların hormon reseptörlerine bağlanarak hormon benzeri etki gösterebileceğini veya hormonların etkisini bloke edebileceğini belirtti.

Çocuklar ve hamileler için mineral filtreli güneş kremleri öneren Saraç, mineral filtrelerde titanyum dioksit ve çinko oksit gibi maddelerin kullanıldığını ve bu maddelerin hormon bozucu etkilerinin olmadığını söyledi. Son kullanma tarihi geçmiş veya uzun süre açık kalmış güneş kremlerinin kullanılmamasını tavsiye etti. Çünkü bu kremlerde ultraviyole filtrelerin etkisi azalabileceği gibi, bakteriler ve mikroorganizmalar oluşabilir veya kimyasal içerikler oksidasyona uğrayarak tahriş edici ve alerjen maddelere dönüşebilir.

249625-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.