Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin parlamentosu olan Federal Meclis’e yönelik yıllık konuşmasını yaptı. Putin, burada yaptığı konuşmada 24 Şubat'ta birinci yılına girecek savaşın "Kiev rejiminin esiri hâline gelmiş Ukrayna halkına karşı olmadığı" ifadelerini kullandı.

Sputnik'in aktardığı habere göre, Putin’in Federal Meclis üyelerine yönelik konuşmasında, ülkenin içinde bulunduğu durum ile gelecekle ilgili siyasi ve ekonomik değerlendirmelerini paylaştı. Rusya lideri yaklaşık iki saat süren bir konuşma gerçekleştirdi.
 
Rusya Devlet Başkanı’nın konuşması, ulusa sesleniş konuşması olarak da yorumlanıyor.

İşte Putin'in konuşmasından öne çıkanlar:
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konuşmasının başında "Rusya için güç ve dönüm noktası olan, dünya için de çok büyük değişimlerin gerçekleştiği bir zamandan geçiyoruz." ifadelerini kullandı.
Ukrayna'da 24 Şubat 2022'de başlatılan savaşla ilgili konuşan Putin, "Batı, özel askeri operasyon başlamadan önce de Ukrayna’ya hava savunması tedariği etmek için müzakere ediyordu” dedi. Batı ülkeleri için "onur, güven, edep konseptleri onlara göre değil" diyen Putin, şöyle devam etti: 

"Bütün dünyanın üzerine tükürmeye alışkınlar. Kendi ülkelerindeki insanlara da aynı şekilde davrandıkları ortaya çıktı.”

"Savaşı serbest bırakan Batı oldu"

"Rusya Donbas'taki (Ukrayna'nın doğusu) sorunları barışçıl yollarla çözmek için her şeyi yaptı" diyen Putin, Rusya'nın Batı'yla yapıcı diyalog ve ortak güvenlik mimarisi için görüşmeye hazır olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Batı ise bu sırada köle hâline gelmiş Ukrayna’yı ‘büyük savaşa’ hazırladı ve bugün de bunu yaptığını kabul ediyor."

Putin, "Rusya sadece kendi çıkarlarını değil, dünyanın 'medeni' ülkeler ve diğerleri olarak bölünmemesi gerektiğini kararlılıkla savunuyor." ifadelerini kullandığı açıklamada, Batı'nın savaşı körüklediğini şöyle iddia etti:

"Biz kontrol altına almak için güç kullanırken savaşı serbest bırakan Batı oldu. Evimizi ve insanlarımızın canlarını koruyoruz, Batı’nın istediğiyse sınırsız hakimiyete sahip olmak."

"Rusya, Kiev rejiminin esiri hâline gelmiş Ukrayna halkıyla savaşmıyor"

Putin, Rusya'nın savaşının Ukrayna halkına yönelik olmadığını iddia ederek şöyle devam etti: 

"Rusya, Kiev rejiminin esiri hâline gelmiş Ukrayna halkıyla savaşmıyor. İnsanları harcanacak birer metaya çevirdiler. Bunun sorumluluğu tamamıyla Batılı elit kesimler ve Kiev rejimine aittir”

"Batı şimdiye dek Ukrayna’ya askeri yardım olarak 150 milyar dolar harcadı, Ukrayna’ya para akışının azaldığını da gözlemlemiyoruz. Cini şişeden çıkaranın Batı olduğunu dünyada kimse unutmuş değil"

"Batı, Ukrayna'daki neo-Nazi ideolojiyi görmezden geliyor. Ukrayna’daki neo-Naziler, kendilerini kimlerin varisi olarak gördüklerini gizlemiyorlar, ekipmanlarının üstüne gamalı haçlar ve Nazi isimleri yerleştiriyorlar."

"1930'larda Batı, Almanya'da Nazilerin iktidara gelmesinin yolunu fiilen açtı, şimdi de Ukrayna'yı 'Rusya karşıtı' hale getirdiler."

"Savaş alanında Rusya'yı yenmek imkansızdır" diyen Putin,  bu nedenle giderek daha agresif bilgi saldırıları gerçekleştirildiğini iddia etti. Putin, "Her zaman yalan söylüyorlar, kültürümüze, Rus Ortodoks Kilisesi'ne yönelik saldırıları durdurmuyorlar. Batılı elitler Rusya'ya stratejik yenilgi yaşatarak bizi sonsuza dek bitirme hedefini gizlemiyor" dedi. 

Putin sözlerine şöyle devam etti:

"Asla Kiev ve Batılı elitler gibi olmayacağız, bir adım geri çekilip vatanından çekilenlerle hesaplaşmayacağız. Vicdanlarında kalsın. Çokuluslu halkımızın özel askeri operasyon konusunda ilkeli bir tavır almasından ve Donbass'ı koruma eylemlerimizi desteklemesinden gurur duyuyoruz."

"Ukrayna’ya daha ne kadar uzun menzilli sistemler ulaşırsa, tehdidi rusya sınırlarından o kadar uzaklaştıracağız.”

"ABD’nin 2001'den beri başlattığı savaşlar sonucunda yaklaşık 900 bin kişi öldü ve 38 milyondan fazla kişi mülteci oldu."

"Batı'da kutsal metinler sorgulanır hale geldi"

"Batı’da yaptıklarına bakın: çocuk istismarı kabul görmeye başlıyor, rahipler eşcinsel evlilikleri onaylıyor. Anglikan Kilisesi, cinsiyetsiz bir tanrı düşüncesi değerlendiriyor. Onları bağışla Tanrım, ne yaptıklarını bilmiyorlar. Yetişkinlerin diledikleri gibi yaşama hakkı var. Kimse özel hayata müdahele etmiyor ve bizim de bunu yapmaya niyetimiz yok. Fakat dünya dinlerinin kutsal kitaplarına bakarsanız orada her şey yazıyor: ailenin ne olduğu, ailenin erkekle kadının beraberliğinden oluştuğu belirtiliyor. Ancak Batı’da kutsal metinler de sorgulanır hâle geldi."

Rusya lideri, Ukrayna'da başlayan savaş sonrası Rusya'ya uygulanan yaptırımları "Rusya karşıtı yaptırımlar sadece araç. Batı’nın amacı Rus halkına acı çektirmek." ifadeleriyle değerlendirdi.

Ülkesinin nükleer kuvvetlerinin en yeni sistemlerle donatma seviyesinin yüksek olduğunu açıklayan Putin bunun ordunun tüm bileşenlerine uygulanması gerektiğini söyledi: 

"Rusya'nın nükleer kuvvetlerini en yeni sistemlerle donatma düzeyi yüzde 91 - yüzde 91,3'ü aşıyor.Şimdi, kazandığımız deneyimi dikkate alarak, ordunun tüm bileşenlerinde aynı yüksek nitelik seviyesine ulaşmalıyız"

"Çok uluslu halkımız özel askeri operasyona destek verdi"

Putin, Ukrayna'da süren savaşa halkın desteği olduğunu belirterek şu sözleri söyledi:

"Çok uluslu halkımız (Ukrayna’da sürdürülen) özel askeri operasyona destek verdi. Bu desteğin gerisinde gerçek vatanseverlik yatıyor. Cesaret ve kahramanlıklarından dolayı Rusya halkının tamamına teşekkür ederim."

"Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporojye ve Herson bölgelerinde yaşayan ve kendi geleceklerini kendileri belirleyenlere de söylemek istediklerim var: Rusya ile anavatanınız ile birlikte olma kararlılığınız daha güçlü hiçbir şey yok. Yeni bölgelerimizin (Donetsk, Lugansk, Zaporojye, Herson) kalkınması için programlar oluşturduk. Kırım’da yaptığımız gibi buralarda da yeni istihdam alanları yaratıp, yollar inşa edeceğiz, Azak Denizi kıyılarında yeni limanlar kuracağız."

Rusya'nın "nasıl dost olunacağını" bildiğini söyleyen Putin, pandemide başka ülkelere yapılan yardımları ve Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası Türkiye ve Suriye'ye yapılan yardımları anlattı:

"Biz (Rusya olarak) nasıl dost olunacağını biliriz, verdiğimiz sözleri tutarız, kimseyi hayal kırıklığına uğratmayız ve güç durumlarda destek oluruz. Pandemi döneminde İtalya dahil pek çok ülkeye yardım ettik. Depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’ye hemen yardıma gittik."

"Devlet başkanlığı seçimleri 2024'te"

Rusya lideri ülkedeki devlet başkanlığı seçimlerinin "yasalara tamamıyla uygun olarak ve demokratik prosedürlere uyularak" 2024 yılında düzenleneceğini söyledi.

Putin, Rusya'nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START'taki katılımını askıya alacaklarını söyledi.

Editör: Ali Özyiğit