Çağımızın hastalıkları obezite ve hareketsiz yaşam, hipertansiyonun en önemli risk faktörlerindendir.Yüksek tansiyonun, dünya'da birçok kişiyi etkileyen ve kalp sağlığını tehdit eden bir sorundur.Sessiz bir tehlike olarak bilinen hipertansiyon, kalp krizi, felç ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
 
Tansiyonun düzenli takip edilmesi gerekir.Yüksek tansiyon, dünyada birçok kişiyi etkileyen ve kalp sağlığını tehdit eden bir sorundur. Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme hipertansiyon riskini azaltmak için çok önemlidir dedi.

Prof. Dr. Aygül,Türkiye’de her 3 kişiden birinde hipertansiyon olduğunu,yüksek tansiyon genellikle belirgin semptomlarla kendini göstermediği için çoğu kişi hiper tansiyon  hastası olduğunu bilmez.Düzenli ölçümler yapılarak bie anormallik görüldüğünde doktara başvurulmalıdır. Halk arasında sessiz katil olarak bilinen bu tehlikeye karşı bilinçlenmek önemlidir. ''Tansiyon yüksekliği herhangi bir şikâyete neden olmasa bile vücuda, beyin, kalp, böbrek ve göz gibi hayati organlara zarar vermeye devam eder. Zannedilenin aksine, vücudun yüksek tansiyona uyum sağlayıp, onun zararlı etkilerinden korunması söz konusu değildir” açıklamasında bulundu.
“Yüksek tansiyonun baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtileri yapabileceği gibi, ilk belirti beyin kanaması veya kalp krizi olabilir. Bu nedenle özellikle anne veya babasında hipertansiyonu olan kişilerin bu şikâyetler olmasa bile düzenli aralıklarla tansiyonlarını ölçtürmeleri ve zamanında tedbir almaları önemlidir.
Bizim anlamadığımız hiç belirti vermeyen, hafif yüksekliklerin bile yıllar içerisinde vücuda ve özellikle hayati organlara zarar verir.Kalbimizi ve organlarımızı  bu sinsi hastalıktan korumak için özellikle tuzdan uzak durmalıyız. Fazla tuzlu yemekler, soslar, hazır gıdalar tüketmek çok tehlikelidir.
Sebzeli, baharatlı,limonla tatlandırılmış yiyecekler çok faydalıdır.Bunun yanı sıra egzersiz,spor,yürümek tansiyona yakalanma rizkini azaltır.Doğru beslenme ve günlük yaşamımızdaki hareketlilik,meyve,sebze,lifli gıdalar sağlık yaşamak için çok önemlidir.
 

Editör: Habererk Com