Uzmanlar, kemikler için en faydalı bitkinin 'kale' olduğunu açıkladı. Günlük K vitamini ihtiyacının tamamını karşılayan kale bitkisi, kemikleri güçlendiriyor, kemik erimesi ve kemik hasarlarını onarıyor.

Doğu Akdeniz ve Orta Asya'da sıklıkla rastlanan kale bitkisi, son 10 yıldır Türkiye'de yetiştirilmeye başladı. Kara lahananın bir türü olan kale bitkisine, kıvırcık lahana, kale otu ve kale lahana da deniyor. Kara lahanadan daha sert olan bitkinin damarları daha geniş ve kalın, besin değeri de yüksek.

KALE BİTKİSİNİN FAYDALARI

-Kemiklerdeki sıvı kaybını önleyerek çabuk iyileşmelerini ve gelişmelerini sağlar. Uzmanlar özellikle herhangi bir darba karşısında ya da kırılma sonrası hızla iyileşmesi için tüketilmesini tavsiye eder. 

-Yüksek oranda lif içeren kale bitkisi sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Bağırsakların fonksiyonlarını düzenlediğinden kilo almayı önler. Ayrıca bağırsaklar da besin kalıntısına izin vermez. 

-Vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu tek seferde sağlar. Sütten daha fazla kalsiyum içerdiğinden diş ve kemikleri güçlendirir. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan diş kaybı ya da romatizmal hastalıkların önüne geçer. 

-Her koyu yeşil renkli bitkide olduğu gibi kale bitkisinden de yüksek oranda demir vardır. Demir kansızlığa iyi gelir. Kandaki kan yapıcı hücre oranını artırır. Böylece kansızlık gibi sorunlar önlenmiş olur. Bunun yanı sıra kan basıncını da kontrol altına alır. Yüksek ve düşük tansiyonunda yaşanmasını engeller.

-Yüksek oranda K vitamini içeren kale bitkisi zihinsel sorunların önüne geçer. Sinir sistemini güçlendiren K vitamini konsantreyi artırır. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan hafıza kaybı ya da unutkanlığın önüne geçer.

-Hücreleri yeniler. Bu sayede meme, yumurtalık ve kolon gibi kanser hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.

KALE BİTKİSİ NASIL TÜKETİLİR?

Üzerine zeytin yağ ve limon sıkılarak salata olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra zeytinyağlı yemeği yapılabilir. Tıpkı kara lahanadan yapıldığı gibi. Robottan maydanoz ve limon suyuyla beraber geçirilip detoks suyu olarak tüketilebilir. Uzakdoğu da ekmek yerine etle beraber sık sık tüketilir.

Editör: Yadigar Hanım