Depremin yıktığı 10 kentte, temel ihtiyaçlar arasında en çok su ve tuvalet öne çıkıyor. Uzmanlar deprem bölgesinde, özellikle içme suyu ve hijyen konusunda büyük sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek, bunun sonucunda salgın hastalıkların oluşabileceğini ifade ediyor.

Depremzedelerin halen devam eden arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği enkazların etrafında yaşamlarını sürdürmeye çalışmalarından dolayı yol kenarlarında çöpler biriktiği, içme suyuna erişimde zorluklar yaşandığı belirtilen bölgede hijyen sorunu da büyüyor.Özellikle sağlıklı içme suyu ve hijyen eksikliğinin salgına zemin hazırladığına işaret eden uzmanlar, yetkililerin bunun için bir an önce önlem almaya çağırdı. Bölgelerde yetişkinlerde uyuz, çocuklarda ise ishal salgınları başgöstermeye bşldığını dile getiren uzmnlr, üst solunum yolu enfeksiyonları ve depremde kirli yaralanmalar nedeniyle de enfeksiyonlar oluşabileceğini kaydetti.

Öte yandan enfeksiyon riskine karşı bir dizi önlem alındığı belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Deprem sonrası ortaya çıkabilecek enfeksiyonlara karşı gerekli tedbirler alınıyor. Bölgeye kuduz ve tetenoz aşısı sevk edildi. Halk sağlığı merkezlerinde hijjen malzemeleri desteği sağlamaktadır" açıklamasında bulundu.

Resim

Editör: Yadigar Hanım