Hem kadınların hem de erkeklerin korkulu rüyası haline gelen, kişiyi ağrılar içinde bırakan varis nedir?

Varis, toplardamarların deri altında mavi renkte, genişlemiş ve kıvrım kıvrım bir halde görülmesi şeklidir. İlk başlarda damarların genişlemesi sonucu şişlik olarak gözükse de zamanla bu şişlikler deri altında çatlar ve mavi rengini alır.

Kimlerde daha çok varis görülür?

Erkeklere oran ile kadınlarda varis görülmesi daha fazladır.

Ailesinde varis hastalığı olan kişilerde varis görülmesine daha sık rastlanır. Kalıtımsal olabilir.

Aynı zamanda farklı dönemlerde de varise rastlanabilir; hamilelik, menopoz, şişmanlık, yaşlanma, uzun süre ayakta kalma, …

Yaygın olarak biline 4 çeşit varis vardır; Örümcek ağı, Büyük Toplar Damar Varisleri, Retiküler Varisler, Deriden Büyük Damarların Varisleri.

-Örümcek ağı; genellikle kırmızı renkte olurlar. El yordamı ile hissedilmez. Bölgesel olarak yıldız şeklinde ve örümcek ağına benzer ve yaygınlaştıkça da tüm bacağı sarabilmektedir.

-Büyük Toplardamar Varisleri; bu varis türüne Safen ven varisleri de denir. Genellikle deri altında oluşur ve derinin rengini değiştirmez. Büyük ve geniş kıvrımlar halinde oldukları için elle ve gözle kolaylıkla fark edilir. Ayakta durunca belirginleşen, yatar pozisyonda ayağı yukarı doğru kaldırınca kaybolurlar.

-Retiküler Varisler; bu varis türü mavi renkli olup elle zor hissedilirler.

-Deriden Büyük Damarların Varisleri; bu varisler dışarıdan gözükmez, bacakta derinlerde bulunur ve bacakta dolaşım ile ödem bozukluğuna sebep olur.

Varis Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Retiküler ve örümcek ağı varislerinde transdermal ve skleroterapi lazer tedavisi yapılır.

Trandermal lazer tedavisi, kırmızı renkli 1mm ve daha da ince kılcal damarlar için kullanılır. Skleroterapi ise 1 mm’den kalın olan damarların tedavisinde kullanılır.

İki tedavi yöntemi birbirini tamamlayan yöntemlerdir ve seanslar halinde yapılır bu süreçte hasta hastaneye yatırılmaz.

Stripping; cerrahi bir tedavi yöntemidir, yüzeysel bir operasyonla çıkarılır. Anestezi ile yapılır ve hasta bir gece hastanede yatar.

Damar İçi Termal Ablasyon; toplardamarın içine bir iğne ile sokulan ve yüksek bir ısı veren katerer ile damar içeriden yakılıp kapatılır. Bu operasyon anestezi veya lokal ile yapılır ve hasta hastanede yatmaz.

Damar İçi Köpük Skleroterapisi; bu işlem de kılcal damarlarda kullanılan skleroterapiye benzemektedir fakat toplardamar içine iğne yapılacağı için konsantre ilaç kullanılır. Bu operasyon çoğunlukla kasıkta bir kesik yapılarak yüzeysel toplardamar derin damarla bileştiği yerde bağlanır etkileri ve sonuçları diğerleri ile hemen hemen aynıdır.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı