Tez nedir? Ne için yazılır. Bir araştırma konusu üzerine yapılmış çalışmaları, bulguları, yorumları ve genellemeleri okuyucuya ulaştırmak, daha sonra yapılacak çalışmalara ışık tutmaktır. O nedenle Tez metni açık ve anlaşılır olmalıdır

Yüksek Öğretim kurumu(YÖK) Türk dilini ve bilimini yok sayarak yeni bir karara daha imza attı. Artık üniversitelerde Türk dili ile tez yazma mecburiyeti kaldırıldı. Üniversitede okuyan veya doktora yapan bir öğrenci tezini istediği bir dilden yazabilecek. Daha önceleri sadece yabancı dillerde okuyan öğrenciler arzu ederseler eğitim yaptıkları dilden tezlerini yazabiliyordular.

Vay Anam vay

Yine Afganlar Suriyeliler yaşadılar. Üniversite eğitimlerinde Türkçe öğrenmelerine de gerek yok. Bilimsel çalışmalarını gösteren makale ve tez yazımını kendi dillerinde yazabilecekler. Tabi bu sadece Afgan ve Suriyeliler için geçerli değil herkes için geçerli bir kuraldır. Yazdıkları tezde teze benzese ne olur benzemese ne olur. Nasıl olsa hiçbirimiz anlamayacağız. Üniversiteler böylece işgal edilmiş olacak. Haydi hayırlı uğurlu olsun.

Bilindiği gibi daha önceden YÖK doçentlikte sözlü sınavını kaldırarak sadece yayın ve dosya üzerinden doçentlik kariyerinin alınmasına yol açmıştı. Yani akademisyen olacak olan bir kişinin kişiliğine, fizik yapısına, konuşmasına eğitim verip veremeyeceğini bakmaksızın dosya üzerinden “selamünaleyküm ve aleykümselam” diyerek doçent olmaya başladılar.

Profesör Doktor olunmak istenen uzmanlık alanı ile ilgili en az beş yıl süreyle Doçent olarak görev yapmış olmak, Ulusal ve uluslararası akademik yayınlarda makale yayınlamış olmak gerekiyor. Bu kurallar ne kadar uyuluyor onu takdirlerinize sunuyorum.

Türkiye’de öğretim elemanlarının 34.280'i profesör, 22.462'si doçent, 44.216'sı doktor öğretim üyesi, 37.039'u öğretim görevlisi ve 46.569'u araştırma görevlisi olarak görev yapıyor.