Milyonlarca memur ve emekli, Temmuz ayında açıklanacak zam oranını beklerken, iktidara yakınlığıyla bilinen Sabah Gazetesi, masadaki 2 senaryoyu gündeme taşıdı. 

Asgari ücret zammının ardından açıklanacak Haziran ayı enflasyonunu bekleyen memur ve emekliler iktidarın seçim öncesinde verdiği sözleri tutup tutmayacağına odaklandı. Herkes Kurban Bayramı'ndan sonra açıklanacak enflasyon rakamlarını beklerken, milyonlarca memur ve emekli için konuşulaan iki rakam sızdı.

Sabah'ın haberine göre, emekli ve memurların yeni maaşları haziran ayı verilerinin de açıklanmasıyla birlikte 6 aylık enflasyon farkına (yüzde 20 civarında bekleniyor) göre belirlenecek ve enflasyon farkına asgari ücrette olduğu gibi refah payı da eklenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimden önce söz verdiği en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, emekli aylıklarına refah payı eklenmesi ve kademeli zamma ilişkin zam yasası bayramdan sonra Meclis'e gelecek.

Emekli maaş zammının 6 aylık enflasyon oranı göz önüne alındığında refah payı ile birlikte yüzde 30-35 arasında olması bekleniyor.

MEMUR OCAK'TA YÜZDE 30 ZAM ALMIŞTI

Memur ve emekli aylıkları ocak ayında yüzde 30 oranında zamlanmış, en düşük memur maaşı 11 bin 848 liraya, en düşük emekli memur aylığı da 6 bin 78 liraya çıkmıştı.

Memurların daha önce yüde 8 olarak belirlenen enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı Temmuz 2023 döneminde ise yüzde 6 oldu. Memurun 6 aylık zammı, yüzde 8'in üzerindeki 6 aylık enflasyon oranına, yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı ve refah payıyla birlikte belirlenecek.

Ancak refah payı için yasal düzenleme gerekiyor. Yasadaki maddelerden biri en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması. Bunun için aile yardımıyla birlikte en düşük memur maaşının 11 bin 848 lira olup bunun yüzde 85 artırılarak 22 bin liraya çıkarılması ya da 5 bin lira gibi seyyanen artış, kalan kısmın oransal olarak artırılarak 22 bin liraya tamamlanması şeklinde 2 seçenek bulunuyor.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI KÖK MAAŞ ÜZERİNDEN HESAPLANACAK

En düşük emekli aylığı daha önce 7 bin 500 TL'ye çıkartılmıştı. Temmuz zammı ise kök maaş üzerinden yani, emeklinin 7 bin 500 TL'ye çıkarılmadan önceki maaşından hesaplanacak. Aylık skalaya göre oransal artış yapılacak.

Emekli zammında maaşı 7 bin 500-10 bin lira arasında alanlar için yüzde 45, 10 bin-15 bin lira arasında alanlara yüzde 40, 15 bin-20 bin lira arasında alanlara yüzde 35, 20 bin lira üzerinde alanlara yüzde 30'luk artış konuşuluyor. 

Editör: Yadigar Hanım