Abdürrahim Karslı’ nın Merkez Parti’ si, İdris Bal’ ın Demokratik Gelişim Partisi, Emrehan Halıcı’ nın Elektronik Demokrasi Partisi, Emine Ülker Tarhan’ dan Anadolu Partisi, derken şimdi de kurucusunu öğrenemediğim Millî Mücadele Partisi çıktı ortaya! Kulislerde dolaşan bir iddia da Abdullah Gül’ ün parti kurma hazırlığında olduğu… Ayrıca adı ‘‘taklacı bakan’’a çıkan İdris Naim Şahin’ in içinde bulunduğu Değerler Hareketi’ ni partileştirmede son aşamaya geldiği biliniyor.

Parti kuruluyor sürekli. Takip edemiyorum. Resmen parti kurma modası yaşıyoruz. Önüne gelen, parti kuruyor. Yerden bitme mantar gibi çoğalınca merak ettim, Siyasî Partiler Kanunu’ nu inceledim. 30 kişi bulabiliyorsan hemen bir parti kur! Mesele göründüğü gibi karmaşık değilmiş.

Ülkemizde tek partili siyasî hayatımız II. Dünya Savaşı’ ndan sonra artarak renklenmeye başladı. Adalet Partisi, CHP’ den doğdu diyebiliriz. BBP, MHP’ den; Has ve Ak Partiler, Saadet Partisi’ nden; Türkiye Partisi, AKP’ den; DSP, CHP’ den, Milliyetçi Türkiye Partisi, Aydınlık Türkiye Partisi ile Türkiye Toplumcu ve Kardeşlik Partisi MHP’ den ayrılarak kuruldu. Daha örnek çok… Her Türk vatandaşının parti kurma hakkı vardır, diye işi sulandırmamak gerek! Bu işler için her şeyden önce medya ve para gücü lazım! Genel merkezi iki odalı siyasî partilerimiz var. Tamam eyvallah, mücadele etmek çok önemlidir ancak boşa hırs da havanda su dövmektir.

AKP 2001’ de yeni bir vizyon oluşturup halka gitmekle yeni partilere örnek/ model oldu. Politik anlaşmazlıklardan faydalanıp parti kuranlar, AKP’ nin başarısını yakalayacağını zannetti, öyle olmadı. (O dönem, Türkiye’ nin kırılma noktasıydı. Doğru zamanda doğru yerde olmak, denen piyango; AKP’ ye vurdu.)

Herkes çok iyi biliyor ki AKP sadece halka gitmedi, yurt dışına da gitti. O yüzden saf ve temiz duygularla yeni siyasî hareket başlatmak her zaman başarılı olmayabilir. Yeni partiler sırtlarını Atatürkçü/ milliyetçi kesime ve cemaate de dayasalar seçmen, Türkiye’ nin nereye götürüldüğünü görüyor. Dört partili siyasî hayatımıza renk katmalarını arzu ederdim ancak şansları çok az! Yeni yetme partilerin muhalefetten oy çalacağını düşünürsek bölük pörçük çok partili düzen, sadece iktidarın işine yarıyor. Ayrışmayın birleşin! Ayrılıkta azap, birlikte rahmet vardır!

Benzer yazılarım: 

1-) Ankara ve İstanbul’ da Yere Çakılan Parti
http://www.habererk.com/yazi/792/ankara-ve-istanbul-da-yere-cakilan-parti#.VHiljdKsV1Z

2-) CHP İzmir’ de SOS Veriyor
http://www.habererk.com/yazi/798/chp-izmir-de-sos-veriyor#.VHilttKsV1Z

3-) Neden Meral Akşener?
http://www.habererk.com/yazi/910/neden-meral-aksener#.VHily9KsV1Z

4-) Seçimleri Nasıl Yapmalı?
http://www.habererk.com/yazi/773/secimleri-nasil-yapmali#.VHilzdKsV1Z


Yücel ÖNDER