Zafer Partisi ve Ümit Özdağ ekseninde gelişen algı yönetimi ve etkileri hakkında köşe yazım ve araştırmalarım.

 26 Ağustos 2021 tarihinde Ümit Özdağ tarafından kurulan Zafer Partisi, ilk zamanlarda savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyelilerin yaratabileceği sorunlara dikkat çekmekte ve Türk Milliyetçiliği iddiası ile öne çıkmaktaydı.

Ümit Özdağ'ın kimi zaman yanlış veya tutarsız söylemleri olsa da genel olarak; olumlu bir tutum içerisinde, uygun bir dille ve yapıcı şekilde sığınmacılar durumunu dile getirdiği dönem malesef ki uzun sürmedi. Suriyeliler ile dostluğumuzun süreceği, Suriyelilerin gastronomi kültürüne haklı övgüler ve saire şeyler ile hem Suriyeliler hem de Türklerin hoş karşılayabileceği söylemler malesef çok sürmedi. Yapıcı ve çözüme yönelik söylerin yerini, "Mancınık", asılsız haberler ve düşmanlaştırmalar aldı. Sığınmacılar işgalci, mazlumlar cani, aşiretler ise çete oldu.

 Ümit Özdağ, sosyal medya üzerinde 12 - 18 yaş aralığındaki gençlerin bu tutumu beğenmesi üzerine daha da alevlendi. Yetişkin bir insanın hayatını idame ettirmek amaçlı çalışması gerektiği için sosyal medyada uzun süreler geçirmesi zor olacaktır. Ancak bunun aksine Ortaokul veya Lise çağındaki bir çocuk gerektiğinde ders dinlemeyerek Ümit Hocasını TT yapmak için canını dişine takabilir. Ne de olsa vatanı kurtaryor öyle değil mi ?

Ergen çağındaki çocuklarımız mancınık gibi şeylerle sosyal medya üzerinde bir yandan eğleşip bir yandan da Ümit Özdağ'ı gündemde tutabilir ancak oy veremez. Nitekim veremedi de, Zafer Partisi genel seçimlerde 2 bandında kalırken şiddet içerikli oyun oynamaya dahi yaşı yetmeyen 12 yaşındaki çocuklar için oy verebilselerdi iktidar olurduk diyen Ümit Özdağ'ın sözleri de yok artık dedirtti.

Ümit Özdağ yetişkin bireyleri nasıl etkileyecek ?

Çocuk yaşta diyebileceğimiz nesiller üzerinde etki sahibi olan Özdağ, yetiişkinlere yönelik çalışma için eşsiz bir yol bulmuştu bile. Nefret ve Korku!

Nefret ve korku insanların sahip olduğu en güçlü duygulardır. Ortak sevgi ve empatiyi doğru kullanıldığında alt edebilecek yegane iki duydu. İşte bu sebeple sığınmacılar, oldu bize işgalci. Gelir dağılımındaki eşitsizlik unutularak yok paraya çalışan Suriyeli açların lokmasına göz dikildi, Doktorların özlük hakları ve yandal cerrah yoksunluğu gibi şeyler de unutularak Suriyelilerin muayene olması hatta doktor olması öncelikli sorun haline getirildi. 

Söylem Yetmez!

İşgalci, çete ve benzeri şekillerde öcüleştirilen Suriyeliler hakkında insanları korku ve nefrete sürükleyecek pek çok asılsız ve çarpıtma haber yapıldı ve yapılıyor. Bilinçli yapıldığı bariz olan haberler dışında bilinçsiz yapılanlar da elbette ki olabilir ancak gelin bilinçli yapılanlara bir göz atalım.

Aşağıdaki bir kaç haber ve paylaşımda aslında Suriyeli olmayan kişilerin Suriyeli gibi lanse edildiğini göreceksiniz:

Tepecik'de doktora yönelik saldırı yapan kişinin Suriyeli değil Roman olduğu anlaşıldı ancak çoğu yerde düzeltme yapılmamakla beraber yapılanlar da pek fazla görüntülenmedi.

Vegi vermiyorum, zenginim gibi açıklamalar ile gündem olan kişinin bahsedildiği gibi Suriyeli değil Siverekli bir Türk olması gerçeği içinSuriyeli olduğu yalanını yayan ve insanları tahrik edenler ne bir özür ne de düzeltme yayınladı.

Zafer Partisi Samandağ İlçe Başkanı Suphi Yıldız, aslen Arap kökenli olması ve Arapça'nın ana dili olmasına rağmen çarpıtma yapıyor!

Suphi Yıldız, Esad zulmünden kaçan ve İdlib'e yerleşen yani Suriye içinde bir noktadan öbür noktaya gitmiş olan kişiler için "Hatay'a yeni gelen kaçaklar" ifadesini kullanıyor. Videoyu dinleyen ve Arapça bilenlerin kendisini uyarmasına rağmen paylaşımı kaldırmak veya özür dilemek gibi bir düşünce kenarda dursun, hiçbir şey olmamış gibi paylaşımlarına devam ediyor.

Bunlar gibi tonlarca asılsız haber olmakla beraber her birini milyonlar görebiliyor. Yapılan düzeltmeler ise bilerek gözden gelinerek ABD kaynaklı istihbarat birimlerinin de çokca kullandığı "shadow ban" taktiği kullanılıyor. 

Bu şekilde korku ve nefret oluşturma yöntemi ile siyasi başarı elde etmeye çalışan Türk milleti adı gibi Töreli olup doğruyu yanlıştan seçebilmelidir.