Seçimlerin ardından zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Özellikle gıda maddelerine gelen zamlar vatandaşları zorlarken, tedarikçilerin lokantacıları “Alabildiğiniz kadar alın, en az yüzde 30 zam gelecek” diye uyardığı ortaya çıktı.

Yeniçağ'ın haberine göre, Ankara’da organize sanayi bölgesinde lokantacılık yapan esnaf, zamlardan şikayet etti. İsmet İlkutlu isimli lokantacı, “Seçimin ertesi günü zamlar görünmeye başladı. 6-7 TL indirimde olan yağa bir anda 9 TL zam geldi. Bunun mutlaka devamı gelecek” dedi.

Dört yıl önce açtığı lokantasında 4 çeşit yemeği 18 TL'ye satarken, şu an bu rakamın  70 TL'ye çıktığını dile getiren İlkutlu, "Bir hafta önce aldığım unu 36 TL daha pahalı alıyorum. 50 kiloluk un, 410 liradan  bugün 446 TL’ye kadar çıktı. Temel malzemelerimiz olan salça, yağ hepsi bir haftada zamlandı. Gazlı içecekler de aynı şekilde. Sebze giderlerimiz de çok arttı. Seçimden dolayı ertelenen zam, seçimden sonra yansıtılmaya  başladı. Zamların devam edeceğinin farkındayız. Dolar kuru yükseldikçe fiyatların  artacağı da aşikar. Maalesef zamlar geldikçe biz de yemek fiyatlarını artırmak zorunda kalacağız. Hatta artan maliyetler nedeniyle işter çıkarmalar da gündeme gelecek" ifadelerini kullandı.

Tedarikçilerin bütün ürünlere zam geleceğini söylediğini ifade eden lokantacılar, “Tedarikçilerimiz ‘Alabildiğiniz kadar mal alın. Bir ay içerisinde bütün ürünlere en az yüzde 30 zam gelecek’ diyorlar” diyerek, yemek fiyat listesine de bu nedenle zam yapmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Organize sanayi bölgesinde 1,5 yıldır lokantacılık yaptığını belirterek bir esnaf bu süre içinde maliyetlerin çok yükseldiğini, fiyatların dörde katlandığını söyledi.

İvedik Organize Sanayii'nde 8 yıldır lokantacılık yapan bir başka esnaf da "Durum pandemi döneminde bile bundan daha iyiydi. Şu anda sadece çarkı döndürmeye çalışıyoruz. Tedarikçilerimiz, zam geleceğini belirterek, ‘Alabildiğiniz kadar mal alın' diyorlar ama nereye kadar alabiliriz. Zammın önüne geçemeyiz. Zamlara göre bir değerlendirme yapacağız ve biz de fiyatlara ona göre zam uygulayacağız" diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım