ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Sözcüsü Matthew Miller, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan dahil olmak üzere heyetin ölümüne sebep olan helikopter kazası hakkında bir açıklama yaptı.

Sözcü Miller, "Amerika Birleşik Devletleri, İran'ın kuzeybatısında meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer heyet üyeleri için resmi taziyelerini sunmaktadır" dedi.

Miller ayrıca, İran'ın yeni cumhurbaşkanını seçme sürecinde, ABD'nin "temel insan haklarını savunan" İran halkına desteklerini yinelediğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Hizbullah, İsrail'i füzelerle vurdu! Hizbullah, İsrail'i füzelerle vurdu!

Cumhurbaşkanı Reisi, İran-Azerbaycan sınırında bir baraj açılış törenine katıldıktan sonra, dönüş yolunda Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililerle birlikte bir helikopter kazası geçirdi.

İran'ın talebi üzerine Türkiye, arama-kurtarma çalışmalarında Akıncı insansız hava aracını (İHA) kullanarak helikopter enkazının yerini belirledi ve koordinatları İran otoriteleriyle paylaştı.

İranlı kurtarma ekipleri, belirlenen noktaya ulaştığında, kazadan kurtulan olmadığını tespit etti.

Reisi'nin ölümü kesinleştikten sonra, İran Anayasası gereği, Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir geçici olarak cumhurbaşkanı olarak atandı. Yeni cumhurbaşkanının seçilmesi için en fazla 50 gün süre tanıyan İran anayasası uyarınca, meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan bir kurul düzenlemeler yapacak.

İran'da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından onaylanan adaylar arasından halk oylamasıyla seçiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi