ATA Parti, HKP’nin ardından AKP’nin ‘laikliğe karşı fiillerin merkezi haline geldiği’ iddiasıyla kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bütçe görüşmelerinde tarikat ve cemaatlerle imzalanan protokolleri savunarak “Bunu sürdüreceğiz” dedikten sonra Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), AKP’nin ‘laiklik ilkesine aykırı davrandığı’ gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na kapatma davası açtı. Eski Devlet Bakanı ve ATA Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, AKP’nin laiklik karşıtı tutumları nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunarak kapatma davası açılmasını istedi.

“Bu işlere girmeyin”

Zeybek, dilekçenin ardından partisinin yöneticileriyle birlikte yaptığı basın toplantısında “AKP iktidarının laiklik karşıtı söz ve eylemlerine devam etmesini kendileri için de tehlikeli buluyoruz. Ama ülkemiz için çok daha büyük bir tehlikedir. Bu işlere girmeyin. Girmeniz yanlıştır. Bu dilekçemizin AKP’yi ve AKP iktidarını aklını başına toplamak için bir fırsat olmasını umuyoruz. Burada iktidarın laiklik karşıtı sözlerini tek tek saymayacağım. Bu konuda bir dosya hazırladık. Bir kopyasını da Yargıtay’a verdik” diye konuştu.

“FETÖ’nün yerini METÖ’ye mi bırakacaksınız?”

AKP iktidarının laiklik karşıtı söz ve eylemlerini oy kazanmak veya başka nedenlerle yapmış olabileceğini söyleyen Zeybek, “Yaşadığımız tecrübeden ders çıkarmalıydık. Son yapılan bir konuşma… Milli Eğitim Bakanı ‘Sizin STK, bizim STK. Sizin tarikat dediğiniz yapılarla, onlarla protokol imzalayarak işleri onlara bıraktık’ şeklinde sözler sarf etti. İş nereye varmış? Tarikat denen yapılar Anayasa’mızın koruduğu, tekke ve zaviyelerin kapatılması ile ilgili yasa gereği yasaklardır. Yasadışıdırlar. Onlardan bu kadar rahatça bahsedilmesi ve en tehlikelisi de Milli Eğitim’in onlara teslim edilmesi, ülkemiz için tehlike olduğu gibi bakın uyarıyorum. AKP’yi de uyarıyorum. Siz bunu durduramazsınız. Sizin başınıza da dert olurlar.

FETÖ’den ders çıkarmadıysanız yerine METÖ’yü mü getireceksiniz? Tarikatları mı getireceksiniz?” diye sordu.

Geçmişteki konuşması gündeme gelen ROK: İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı, Ali Mahir Başarır, Özgür Özel denklemini nasıl bildi Geçmişteki konuşması gündeme gelen ROK: İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı, Ali Mahir Başarır, Özgür Özel denklemini nasıl bildi

“AKP iktidarını uyarmak istiyorum”

AKP iktidarının laiklik karşıtı söz ve eylemlerine devam etmesini kendileri için de tehlikeli gördüklerini belirten Namık Kemal Zeybek, 2008 yılında AKP hakkında açılan kapatma davasını anımsatarak şunları söyledi: “2008’de AKP’nin laikliğe karşı eylem ve söylemlerin merkezi olduğu konusunda Anayasa Mahkemesi bir karar aldı. Anayasa Mahkemesi’nin 11 üyesinden 6’sı evet ‘AKP laikliğe karşı faaliyetlerin merkezidir. Kapatılmalıdır’ dedi. Yani çoğunluk sağlanmıştı aslında. 4’ü de ‘Laikliğe karşı eylem ve söylemlerin merkezidir. Ama kapatmayalım. Hazineden aldığı paranın yarısını keselim’ dedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı da davayı reddetmek için oy verince nitelikli çoğunluk yani üçte iki olmadığı için yoksa karar verilmişti. AKP’nin bundan ders çıkarmasını beklerdik. Artık bu konuyu bırakmasını beklerdik. Kapatma gerekçelerinden biri de imamların da nikah kıydığı konusuydu. Gerekçede bu vardı. Ama bu söz kalmadı, eyleme dönüştü. Dolayısıyla tekrar ediyorum bu iş tehlikelidir. Girmeye gelmez. Bu yüzden buradan bu dilekçemiz vesilesiyle hem halkımızı hem de ülkeyi yöneten AKP iktidarını uyarmak istiyorum.”

“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bu davayı açmalı”

Zeybek, Yargıtay’ın şikayet dosyasını inceleyip davayı açıp açmayacağına dair soruya şu cevabı verdi: “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın hukukçu olarak bu davayı açması lazım. Sonrasında karar onlarındır. Göreceğiz. Açmasa bile bir uyarı niteliği taşıyoruz. Devleti de dini de korumak için Türkiye’yi yönetenlerin kesinlikle laiklikten vazgeçmemeleri lazım.”

Kaynak: Haber merkezi