Bartın'ın Amasra ilçesinde faaliyet gösteren Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında saat 18:45 sıralarında patlama meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk belirlemelere göre grizu patlaması olduğu belirlenen olayda 28 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Koca, sosyal medya hesabından paylaşımda, "Bartın'daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28’e ulaştı. İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor." dedi.

Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. Yer altında işçilerin olduğu bilgisi bildirilirken işçileri kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor.

SOYLU VE DÖNMEZ OLAY YERİNE GİTTİ

Patlama bölgesine giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de açıklamalarda bulundu. 

Soylu, "110 vardiya çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Allah rahmet eylesin. 6'sı İstanbul'a şehir hastanesine götürüldü, 5'i şu an Bartın'da tedavi görüyor. Bu patlamadan hemen sonra kurtarılan toplam 58 madencimiz, yaptığımız değerlendirmelere göre, şu anda aşağıda da kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var. Bütün kurumlarımızın bütün ekipleri buradaydı. Büyük bir üzüntü içerisinde olduğumuzu söylemek isterim. İnşallah arama kurtarma çalışmalarında umutlu bir haber bekliyoruz." diye konuştu.

YENİLENDİ - Bartın'da maden ocağında patlama: En... | Rudaw.net

HAYATINI KAYBEDEN MADENCİLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Soylu, hayatını kaybeden maden işçilerinin kimliklerini de açıkladı. Soylu'nun verdiği bilgiye göre madencilerin isimleri şöyle:

"Vefat eden kardeşlerimizin isimlerini de söyleyeceğim. Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaban, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik,Gürdal Serenli, Burhan Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Ayyıldız. Şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz. Ailelerine sabır diliyoruz."

BAKAN DÖNMEZ: KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bakan Dönmez de bazı madencilerin patlama anında meydana gelen basınç ve sıcaklık nedeniyle hayatını kaybettiğinin belirlendiğini ifade ederek, “Bir galeride patlama nedeniyle yangın oluşmuş, ekiplerimiz o bölgeyle ilgileniyor. O yüzden biraz daha sabırla beklemek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Bartın'da maden ocağında patlama: 28 işçi hayatını kaybetti - Son dakika  haberleri – Sözcü

BARTIN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Bartın Valiliği, Amasra'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili açıklama yaptı. Valiliğin 25 kişinin hayatını kaybettiği, 36 madencinin de madenden çıkarıldığını bildirdi açıklama şöyle:

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BARTIN'A GİDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Bartın'a gideceği bildirildi. Maden ocağındaki patlama nedeniyle Diyarbakır programını iptal eden Erdoğan, Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edecek.

Öte yandan Erdoğan, Amasra'da meydana gelen maden ocağı patlamasına ilişkin taziye mesajı yayınladı. Erdoğan mesajında, şu ifadelere yer verdi:

"Bartın’ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.

Meydana gelen bu üzücü hadiseyle ilgili sadece resmî kurumlarımızın açıklamalarının dikkate alınması, provokatif ve dezenformasyon içeren art niyetli içeriklere itibar edilmemesi gerekmektedir.

Temennimiz can kaybının daha fazla artmaması, madencilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır ve tüm çabalarımız bu yöndedir." 

AFAD, "TRAFO PATLAMASI" DEMİŞTİ, PAYLAŞIMINI SİLDİ

AFAD yaşanan maden patlamasının ardından patlamanın trafo kaynaklı olduğunu duyurmuş, çevre illerden de AFAD ekiplerinin bölgeye sevk edildiğine yönelik paylaşım yapmıştı. Ancak AFAD, bu paylaşamını bir süre sonra kaldırdı.

BARTIN VALİSİNDEN YENİ AÇIKLAMA

Olayın ilerleyen saatlerinde Bartın Valisi Nurtaç Arslan'dan yeni bir açıklama daha geldi. Arslan gazeteciler yaptığı açıklamada, TTK Amasra Müessesesi İşletmesinde medyana gelen patlama sonrası 74 arama kurtarma ekibinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, patlamanın nedeninin ise henüz belirlenmediğini söyledi.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı yaşanan patlamayla ilgili soruşturma başlatıldığını, olayla ilgili 3 kişinin görevlendirildiğini açıkladı. 

SİYASİLER PATLAMA BÖLGESİNE GİDİYOR

Türkiye'yi yasa boğan feci patlamanın haberini alan siyasi partilerin genel başkanları ve temsilcileri de patlama bölgesine gidiyor. İYİ Parti heyeti, maden ocağında patlamanın yaşandığı Bartın'ın Amasra ilçesine giderken,partisinin 22 Ekim'de yapılacak 5. kuruluş yıldönümü etkinliği ile bugünkü Adana programını iptal eden İYİ Parti lideri Akşener'in de bugün bölgeye gideceği bildirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş'tan oluşan CHP Heyeti, maden ocağında patlamanın yaşandığı Amasra'ya gitmek üzere yola çıktı.

BAKAN BOZDAĞ: OLAY HER YÖNÜYLE SORUŞTURULACAKTIR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da patlamayla ilgili yaptığı açıklamada, olayın bütün boyutlarıyla soruşturulacağını vurguladı. Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Amasra'da maden ocağındaki patlama sebebiyle yaralanan ve madende mahsur kalan işçilerimize/ailelerine büyük geçmiş olsun. Yaralı işçilerimize acil şifalar diliyorum. Madende mahsur kalan işçilerimize ulaşmak, onları sağ ve salimen kurtarmak için çalışmalar devam etmektedir. Devletimiz, tüm imkan ve kabiliyetlerini seferber etmiştir. Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ ve salimen kurtarılması hepimizin en büyük dileğidir. Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır" dedi.

İŞÇİLERİN YAKINLARI PATLAMA BÖLGESİNE AKIN ETTİ

Patlamayı haber alan maden ocağı çalışanlarının yakınları maden ocağına geldi. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarılırken, diğer işçileri kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarı yapıldığı ortaya çıktı.

image small

Sayıştay raporunda “2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra “Kurum Degaj Yönergesi” hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir” denildi.

Bartın'da (Amasra) maden ocağında patlama: Olay yerinden görüntüler - 32

Bartın'da (Amasra) maden ocağında patlama: Olay yerinden görüntüler - 27

Bartın'da (Amasra) maden ocağında patlama: Olay yerinden görüntüler - 3

Bartın'da (Amasra) maden ocağında patlama: Olay yerinden görüntüler - 4

Bartın'da (Amasra) maden ocağında patlama: Olay yerinden görüntüler - 29Bartın'da (Amasra) maden ocağında patlama: Olay yerinden görüntüler - 7

Bartın'da (Amasra) maden ocağında patlama: Olay yerinden görüntüler - 35

Editör: Yadigar Hanım