BOTAŞ'ın eski Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, kurumun, ertelenen  borçların karşılık Rusya'ya satıldığını iddia etti. 

AKP iktidarı, yaklaşan seçim öncesinde Türkiye'nin Rusya’ya olan gaz borcunun ertelenmesini istemiş, Kardeniz'de bulunan gazı 1 ay ücretsiz verdiğini belirtmesine rağmen abonelere hediye edilen doğalgazın Rusya'dan satın alındığı ortaya çıkmıştı. Rusya'nın da kabul etmesiyle ödeme konusunda yeni bir planlamaya gidileceği açıklanmıştı.

BOTAŞ eski Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, "duyumlarına" göre, BOTAŞ'ın borçları karşılığındaa Rusya'ya devredileceğini kaydetti.

Aktürk, Gazprom Başkanı Miller, Türkmenistan ve Özbekistan gibi ülkelere yaptığı gezilerden seçim sonrasında BOTAŞ’ın borçlarına karşılık BOTAŞ’ı devralabileceklerini söylediği açıkladı.

Aktürk, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, şunları söyledi:

“Gazprom Başkanı Miller, Türkmenistan, Özbekistan ve gibi ülkeleri geziyor. Seçim sonrasında BOTAŞ'tan alacakları karşılığında BOTAŞ'ı devralabileceklerini ve bunu konuşacaklarını, Mavi Akim ve diğer borç ve alacaklarla ilgili müzakerelerle birlikte ele alacaklarını ifade etmiş. Eğer mevcut Erdoğan yönetimi devam ederse kapalı kapılar ardında bunlar konuşulacak. Benden söylemesi.”

SEÇİMLER ÖNCESİ BORÇ ERTELENDİ

AKP hükümeti, genel seçimler öncesi 600 milyon dolarlık boru 2024’e erteletti. Uzmanlar, bu miktarın 4 milyar dolara kadar çıkabileceğini bildiriyor.

İktidar seçimlere çok az bir süre kala dövizdeki dalgalanmayı durdurabilmek için son bir ayda 50 milyar dolarlık ‘arka kapı’ satışı yaptı. Bu nedenle swap hariç net rezervler eksi 69 milyar dolara dayanmış durumda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık yakın dost olduklarını vurgulayan Putin'in "Türkiye'yi bir gaz merkezi" yapmak istediği öngörülüyor.

Editör: Yadigar Hanım