Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her konuşmasında tek adam rejimine son verip parlamenter sisteme geçiş için bir araya gelen 6 partiye, HDP ile "gizli işbirliği" yönünde atıfta bulunmuştu.

Ancak bugüne kadar Millet İttifakı olarak yola çıkan ve HDP ile hiçbir bağı bulunmadığını defalarca ifade eden 6'lı masanın üyelerinin HDP ile bir görüşmesi bulunmazken, AKP'li Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve milletvekillerinin başörtüsü konusundaki anayasa değişikliği için HDP'nin kapasını çalması çok konuşulmuştu.

AKP'nin bu adımı kamuoyu ve siyasi kulislerde "ikiyüzlülük" olarak değerlendirilirken, tepkiler devam ediyor. 

AKP'NİN ZİYARETİNİ İLK MİROĞLU ALKIŞLAMIŞTI

AKP MKYK üyesi Orhan Miroğlu, ziyaretin ardından HDP'ye ittifak çağrısında bulunup, "Siyasi diyalogsuzluğa bahane üretmek en kolayı! Cumhuriyetin 100. yılına girerken yeni diyaloglara gerekçe üretmek daha iyi! Yeter ki, HDP karşısına çıkan fırsatları, bu defa da ıskalamasın!" uyarısı yapmıştı.

AKP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ ZİYARETİ DESTEKLEDİ

Orhan Miroğlu'nun ardından AKP Urfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri de partisinin HDP ziyaretini destekledi. Katıldığı bir TV programında AKP ile HDP arasında görüşmelerin zaten hep yapıldığını ve diyalogların artırılması gerektiğini ifade eden Cevheri, "Onların da desteğine ihtiyacımız var" dedi.

Şanlıurfa'da yerel yayın yapan Edessa TV'de, "Ömer Ağ ile Panorama" programının canlı yayın konuğu olan Cevheri. ziyarete ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

"Gidilmesi değil, bana göre gidilmemesi abestir. Gidilmemesi abestir tabi yani şimdi dolayısıyla legal bir parti, kanunlara göre kurulmuş Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında faaliyet yapıyor. Grubu var ve biz bir anayasa değişikliği yapacağız. Özellikle iki maddede hem başörtüsü noktasında gerek takan, gerekse takmayan her insanımıza bu özgürlüğü bu ortamı sağlamak adına bir de aile birliği noktasında anayasa teklifimiz olacak ve orada da HDP'nin de bir grubu var ve oyu var. Ve onların da desteğine ihtiyacımız var. Zaten onlar da başörtüsüne destek verdiğini deklare etmişlerdi. Neden gidilmesin? Kamuoyunun bilmediği bir husus var. TBMM'de çalışma yapılırken bir de kulisin arka tarafı vardır. Orada bütün gruplar önerge verileceği veya geri çekileceği zaman bütün parti gruplarının fikri alınır. Kulisin arkasında görüşülür ve gelinir bu uygulamaya konur. Bu sürekli partiler arasında yapılan bir şeydir, ilk defa yapılan bir şey değil. Görüşmemek sakıncalı. Ben her partiyle diyalogdan yanayım. Sonuçta Türkiye'nin bir partisidir, düşüncesi farklı olabilir. Ülkenin birliği bütünlüğü konusunda bizim bir duruşumuz vardır. Ama neticede ona oy veren ciddi bir kitle de vardır. Bunu görmek gerekiyor, bunları görmemezlikten gelemezsiniz. Partimizin yaptığı doğrudur. Ben diyalogların artırılması gerektiğini düşünüyorum. İnsani ilişki her zaman iyidir. Bu ülkede sosyal barış sağlanacaksa diyalog kapısı her zaman açık olmalı."

CHP BAŞÖRTÜSÜ İLE İLGİLİ ANAYASAL DÜZENLEME İSTEMİŞTİ

CHP'nin başörtüsü teklifi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasal değişikliği çağrısı yapmış ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki AKP heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanacak anayasa değişikliği için MHP, CHP, HDP ve İYİ Parti gruplarını ziyaret etmişti.  Altılı masayı eleştirirken HDP'yi 'terör örgütünün ayağı' olarak göstermeye çabalayan AKP'nin bu ziyareti gündem olurken AKP MKYK üyesi Orhan Miroğlu, HDP'ye ittifak çağrısında bulunmuştu.

Editör: Yadigar Hanım