4. Tarım Şurası Kararları: Çiftçinin Sorunlarına Çözüm Yok mu?
2019'daki 3. Tarım Şurası'ndan bu yana çiftçinin, besicinin ve üreticinin sorunlarına çözüm bulunamadı. 4. Tarım Şurası'ndaki 86 maddelik kararlar da çiftçinin güncel sorunlarına somut bir çözüm sunmuyor. Nisan sonunda gerçekleşen şurada alınan kararların bir kısmı, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Ancak AKP döneminde yapılan üç tarım şurasına rağmen tarım ve hayvancılık sektörü ciddi bir çöküş yaşıyor.
1997'deki 1. Tarım Şurası'ndan sonra, 2004'te yapılan 2. Tarım Şurası'na kadar 15 yıllık bir boşluk yaşandı. Bu süreçte ülke tarım ve hayvancılığı, ithalat politikaları nedeniyle büyük bir çöküş yaşadı. Büyük ve küçükbaş hayvancılık ile kırmızı et ithalatı artarken, yerli üreticiler, ottan samana kadar birçok ürünün ithalatı nedeniyle mağdur oldu ve üretimden uzaklaştı. Ekilen tarım arazileri azaldı ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üretici sayısı da geriledi. 23 yılda ismi 4 kez değiştirilen ve bölünen Tarım ve Orman Bakanlığı'nda 10 kez bakan değişikliği yaşandı. Her gelen bakan, öncekinin politikalarını değiştirdi. Şu anki Bakan İbrahim Yumaklı, geçtiğimiz eylül ayından itibaren tarımda yeniden planlı bir döneme geçileceğini ve politikaların 5 yıllık planlar çerçevesinde uygulanacağını açıkladı.
Şuralarda alınan kararlar ne çözüm üretiyor ne de uygulanıyor. 23 yılda 3 tarım şurası toplayan AKP döneminde alınan kararların ve yasaların büyük çoğunluğu uygulanmadı. 2006'da çıkarılan Tarım Kanunu'ndaki GSYİH'nın yüzde 1'inin tarım ve hayvancılığa ayrılması hükmü 19 yıldır uygulanmıyor. 2019'da alınan 60 kararın da neredeyse hiçbiri uygulanmadı. 4. Tarım Şurası'ndaki 86 karar da çiftçinin sorunlarını çözecek, üretimi artıracak, ithalatı azaltacak veya gıda fiyatlarını düşürecek bir çözüm içermiyor. CHP'li belediyelerin 'Kent Tarımı' uygulaması, şura kararları arasında yer alırken, bu madde, yerel üretim artışı sağlayan uygulamalardan kopyalanmış durumda.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.