Akbıyık: Çay Üreticilerine Sefalet Ücreti Dayatılamaz
Artvin'de Sol Parti Kemalpaşa İlçe Başkanı Müslüm Akbıyık, çay üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek için düzenlenen basın açıklamasında önemli açıklamalarda bulundu. Akbıyık, yaklaşan çay sezonu öncesinde açıklanan taban fiyatın üreticilerin maliyetlerini karşılamadığını ve kabul edilemez olduğunu belirtti. ÇAYKUR'un Varlık Fonu'na devredilmesinin ardından yaşanan gelişmelerin, çay piyasasının özel sektöre bırakılmak istendiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Akbıyık, açıklamasında hükümeti eleştirerek, seçim dönemlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından vaat edilen taban fiyatın, bugün AKP Rize İl Başkanı ve özel sektör patronları tarafından üreticilerin maliyetlerini göz ardı eden bir düzeyde açıklandığını söyledi. 'Çay üreticilerini yok sayan, özel şirket patronları tarafından açıklanan ve üreticilerin maliyetlerini göz ardı eden bu sefalet ücretini kabul etmiyoruz' diyen Akbıyık, insanca yaşanabilir bir gelir sağlayacak, emeğin karşılığını verecek bir taban fiyat talep etti.
Akbıyık, hükümete çağrıda bulunarak yaş çayda taban fiyatın en az 35 TL olması, kota ve kontenjan uygulamalarının kaldırılması ve ÇAYKUR'un emekçilerin denetiminde faaliyet göstermesi gerektiğini belirtti. Özel sektörün açıklanan fiyatın altında çay alması durumunda üreticilerin ezilmesine göz yummayacaklarını ve bu firmaların çay alım ruhsatlarının iptal edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.