BAU'da fındık üretimi konferansı: 15 yıl sonra payımız yüzde 50'nin altına düşebilir

BAU'da fındık üretimi konferansı: 15 yıl sonra payımız yüzde 50'nin altına düşebilir
Türkiye'nin dünya fındık ihracatındaki payının 15 yıl içinde yüzde 50'nin altına düşebileceği uyarısı yapıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi'nde (BAU) düzenlenen "Türkiye Fındık Üretiminde Ekonomik ve Toplumsal Sorunlar, Dönüşümler" konferansında, Türkiye'nin fındık üretimindeki küresel payının 15 yıl içinde yüzde 50'nin altına düşebileceği uyarısı yapıldı.

BAU Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, reform yapılmaması durumunda bu oranın yüzde 40-43 seviyelerine kadar gerileyebileceğini ve Türkiye'nin küresel fındık fiyatlarını belirleme gücünü kaybedebileceğini belirtti. Konferansta, BETAM tarafından hazırlanan ve fındık üretimindeki sorunları ele alan bir rapor da değerlendirildi. İktisat ve sosyoloji uzmanları ile sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını ise BAU İktisat, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Hümeyra Adıgüzel yaptı.

Makro İktisat Uzmanı Prof. Dr. Ozan Bakış, 2021 verilerine göre yapılan değerlendirmede, Türkiye'de yaklaşık 750 bin hektar alanda fındık tarımı yapıldığını ve dünya fındık ihracatındaki payımızın yüzde 80'den yüzde 63'e gerilediğini vurguladı. Bakış, devamsız bahçe sahipleri, geleneksel tarım yöntemleri, bahçelerin küçük parçalara ayrılmış olması ve Doğu Karadeniz'in engebeli arazisinin sorunlar arasında yer aldığını dile getirdi. Katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve pazarlanması, bahçe bakım şirketlerinin teşvik edilmesi, modern tarım tekniklerinin öğretilmesi ve bölgesel destek politikalarının uygulanması gibi çözüm önerileri de konferansta ele alındı.

10622-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.