Cangöz: Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke olması kurumsal dönüşüm gerektiriyor

Cangöz: Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke olması kurumsal dönüşüm gerektiriyor
Cangöz, Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke olması için kurumsal dönüşümün şart olduğunu, Filipinler örneğini de referans göstererek belirtti.

Eski Hazine ve Kamu Finansmanı Genel Müdürü Coşkun Cangöz, Türkiye'nin 2023 sonrası dönemde rasyonel zemine dönüş çabalarıyla önemli adımlar attığını, ancak uzun bir yolun olduğunu belirtti. Türkiye'nin yeniden yatırım yapılabilir bir ülke olması için sadece ekonomik değil, kurumsal bir dönüşümün de gerekli olduğunu vurguladı. Cangöz, Filipinler örneğini, bu dönüşümün mümkün olduğunu gösteren bir örnek olarak değerlendirdi.

Medium'daki yazısında, Japon kredi derecelendirme kuruluşu R&I'nın Filipinler'in kredi notunu A- olarak değerlendirmesinin Türkiye için önemine değinen Cangöz, 2004 yılında Türkiye'nin daha düşük kredi notuna rağmen 2013 yılında Filipinler ile birlikte yatırım yapılabilir kategoriye ulaştığını, ancak bu seviyeyi sadece birkaç yıl koruyabildiğini hatırlattı. 2016 yılından sonra uygulanan ortodoks olmayan ekonomi politikaları ve zayıflayan kurumsal yapı nedeniyle Türkiye'nin kredi notunun 2004 yılındakinin altına gerilediğini ifade etti.

Filipinler'in, makroekonomik istikrar, mali disiplin, merkez bankası bağımsızlığı, politika devamlılığı ve kurumsal sağlamlığa verdiği önemin meyvelerini aldığını ve yatırım yapılabilir statüsünü koruduğunu belirten Cangöz, Filipinler'in 2016 öncesinde Türkiye ile benzer politikalar uyguladığını ancak daha düşük enflasyon ve istikrarlı bir kur politikasıyla daha yüksek büyüme performansı gösterdiğini belirtti. Türkiye ve Filipinler'in demokrasi, hukukun üstünlüğü ve yolsuzluk algısı gibi uluslararası endekslerde benzer konumda olmalarına rağmen, farklı ekonomik yönetim felsefeleri ve kurumsal sağlamlığa yönelik siyasi yaklaşımların kredi değerlendirmelerinde ayrışmaya yol açtığını kaydetti. Cangöz, Türkiye'nin 2023 sonrası dönemde attığı adımların önemli olduğunu ancak kurumsal dönüşümün gerekliliğini vurgulayarak Filipinler örneğini tekrar hatırlattı.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.