ÇÜ'den Akdeniz Meyve Sineği'ne Biyolojik Çözüm: Yıllık 3 Milyar Dolarlık Zararın Önüne Geçilecek

ÇÜ'den Akdeniz Meyve Sineği'ne Biyolojik Çözüm: Yıllık 3 Milyar Dolarlık Zararın Önüne Geçilecek
Çukurova Üniversitesi'nden bilim insanları, Türkiye'ye yıllık 3 milyar dolar zarar veren Akdeniz Meyve Sineği için kimyasal içermeyen, etkili bir biyolojik ilaç geliştirdi.

Adana Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi araştırmacıları, Türkiye ekonomisine yıllık 3 milyar dolar zarar veren Akdeniz Meyve Sineği için devrim niteliğinde bir çözüm geliştirdi. Prof. Dr. Burhan Arıkan liderliğindeki ekip, kimyasal içermeyen, bitkilerde birikim yapmayan tamamen biyolojik bir ilaç üretti. Bu ilaç, mevcut tuzak sistemlerinin aksine, sineğin larva ve yumurta evrelerini de hedef alarak sorunun kökeninde çözüm sunuyor.

Uzun yıllardır endüstriyel enzimler üzerinde çalışan Prof. Dr. Arıkan, Akdeniz meyve sineğinin tarımsal üretime verdiği zararı göz önünde bulundurarak KOSGEB projesi kapsamında bu çalışmayı başlattı. Mevcut yöntemlerin sadece ergin sinekleri hedef aldığını ve sorunun bitki üzerindeki larva ve yumurtalarda devam ettiğini belirten Arıkan, yeni ilacın bu soruna etkili bir çözüm sunduğunu vurguladı. İlacın, çeşitli bitki türleri ve farklı zararlılar üzerinde denenerek etkinliğinin kanıtlandığı belirtildi.

Geliştirilen biyolojik ilacın tek kullanımda yüzde 100'e yakın başarı sağladığı ve çevre dostu yapısıyla öne çıktığı açıklandı. Prof. Dr. Arıkan, kimyasal ilaçların aksine, yeni ilacın bitkilerde birikim yapmadığını, doğada kolayca çözündüğünü ve insan sağlığına zararlı yan etkilerinin bulunmadığını söyledi. Bu yenilikçi çözüm, Türkiye'nin tarımsal üretimini önemli ölçüde koruyarak ekonomik kayıpları azaltmayı hedefliyor.

3888-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.