DİSK Başkanı Çerkezoğlu: TÜİK, yargı kararlarını uygulamamakta ısrar ediyor

DİSK Başkanı Çerkezoğlu: TÜİK, yargı kararlarını uygulamamakta ısrar ediyor
DİSK Başkanı, TÜİK'in gerçekçi olmayan enflasyon verileri açıkladığını, yargı kararlarını uygulamamakta ısrar ettiğini ve milyonlarca insanın gelir kaybına uğradığını söyledi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK önünde düzenlediği basın açıklamasında, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeklikten uzak olduğunu ve yargı kararlarının uygulanmadığını belirtti. Çerkezoğlu, TÜİK'in enflasyonu düşük göstererek hükümetin hedeflerini tutturmaya çalıştığını ve milyonlarca işçinin, emekçinin ve emeklisinin gelirini doğrudan etkileyen bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Açıklama sırasında "Gerçekleri açıkla, ekmeğimizle oynama" pankartı taşınırken, çeşitli sloganlar atıldı. Çerkezoğlu, TÜİK'in Haziran 2022'den beri enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan "madde fiyat listesini" açıklamaktan kaçındığını ve bu durumun enflasyon hesabını denetlemenin olanaksız hale gelmesine yol açtığını söyledi. DİSK'in bu konuda açtığı davayı kazandığını ancak TÜİK'in yargı kararlarını iki yıldan uzun süredir uygulamamakta ısrar ettiğini belirtti. Aylık enflasyonun 1,53, yıllık enflasyonun 35,4 ve 5 aylık enflasyonun 15,09 olarak açıklandığını, ancak İTO'nun daha yüksek rakamlar açıkladığını hatırlattı.

Çerkezoğlu, TÜİK'in yayımladığı enflasyon verilerine güvenilmediğini ve yüksek enflasyonun asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini savundu. Asgari ücretin 2025'in ilk dört ayında 3 bin lira eridiğini, emekli ikramiyelerinin enflasyon karşısında harçlığa döndüğünü ve en düşük emekli aylığının insanca yaşamaya yetmediğini dile getirdi. Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmelerinin geciktirildiğini ve İzmir'deki 23 bin Genel-İş üyesinin eşit işe eşit ücret talebiyle grevde olduğunu belirterek, müzakere sürecinin olumlu sonuçlanması gerektiğini vurguladı. Çerkezoğlu, ekmeğe, demokrasiye, ülkeye ve geleceğe sahip çıkacaklarını belirterek sözlerini tamamladı.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.