İmamoğlu operasyonları: Ekonomiye 3-4 trilyonluk zarar

İmamoğlu operasyonları: Ekonomiye 3-4 trilyonluk zarar
İmamoğlu operasyonlarının ekonomiye 3-4 trilyon liralık zarar verdiği tahmin ediliyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın CHP'nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik başlattığı operasyonlar, 23 Mayıs itibarıyla 230 gözaltı ve 92 tutuklama ile devam ediyor. Operasyonlar, İBB üst bürokrasisi, iştirak yöneticileri, iş dünyası ve şirket patronlarını kapsarken, İmamoğlu'nun ses ve görüntülerine de yasak getirildi.

19 Mart'ta başlayan operasyonlar, para, döviz ve menkul kıymet piyasalarında büyük şoklara ve kayıplara yol açtı. Belirsizlik ve hukuki güvence endişesi, yerli ve yabancı yatırımcıların milyarlarca dolarlık varlığını yurt dışına taşımasına neden oldu. Merkez Bankası verilerine göre, 19 Mart'tan sonraki iki haftada yabancı sıcak para çıkışı 5 milyar dolara (195 milyar TL) yaklaşırken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışına çıkardığı tutar 14,7 milyar dolara (573,3 milyar TL) ulaştı.

19 Mart'tan bu yana Merkez Bankası'nın döviz satışları 60 milyar dolara (2 trilyon 340 milyar TL) yaklaştı. Mayıs ayının son üç haftasında döviz alımına geçen Merkez Bankası'nın net rezervleri 22 Mayıs itibarıyla 18-20 milyar dolar düzeyinde olsa da, bu rakam 19 Mart öncesinin oldukça altında. Operasyonların yarattığı ekonomik krizi yönetmeye çalışan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası yönetimi, olağanüstü bir Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısıyla gecelik faizi yüzde 49'a yükseltti. Nisan ayındaki PPK toplantısında politika faizi yüzde 42,5'tan 46'ya yükseltilmiş, ihracatçının döviz kazancının yüzde 35'ine el konulması kararı alınmıştı. Faiz artışıyla bankaların mevduat faizi yüzde 50-55'e, kredi faizleri yüzde 60-70'e yükseldi, hazinenin borçlanma maliyeti de 7-10 puan arttı.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.