Osman Gazi: Karadeniz doğal gaz üretimini iki katına çıkaracak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi'nin 2026 yılının ortasında faaliyete geçeceğini ve Karadeniz'deki doğal gaz üretimini iki katına çıkaracağını duyurdu. 298,5 metre uzunluk, 56 metre genişlik ve 29,5 metre derinliğe sahip olan Osman Gazi, 140 kişilik personel kapasitesine sahip. Maksimum 10,5 milyon metreküp gaz işleme ve 10 milyon metreküp gaz transfer kapasitesiyle dikkat çeken tesis, 161 kilometre uzunluğundaki ana gaz iletim hattı ile işlenen gazı ulusal şebekeye aktaracak.
26 Eylül 2024'te Çanakkale'deki bir tersanede 8 ay süren yenileme çalışmalarının ardından bugün kuru havuzdan çıkarılan Osman Gazi, 29 Mayıs'ta, İstanbul'un fethinin yıl dönümünde, boğazdan geçecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Dolmabahçe Sarayı'ndan uğurlayacağı platformun geçişi yaklaşık 11 saat sürecek. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı römorkörlerin eşlik edeceği platformun, 1 Haziran 2025'te Filyos Limanı'na yanaşması planlanıyor.
Şu anda Karadeniz Sakarya Gaz Sahası'nda 12 kuyudan günlük 9,5 milyon metreküp gaz üretiliyor. Osman Gazi'nin faaliyete geçmesiyle bu miktarın 20 milyon metreküpe çıkması ve böylece yaklaşık 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının Karadeniz'den karşılanması hedefleniyor. Platformun belirlenen lokasyonda 20 yıl boyunca görev yapması bekleniyor.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.