PKK'nın Fesih Kararıyla Ekonomiye Yeni Bir Umut
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik 19 Mart operasyonlarının ardından ekonomide yaşanan sarsıntılara karşı, iktidar faiz artışından milyarlarca dolarlık rezerv satışına, likidite senedi ihracından ihracatçının dövizinin yüzde 35'ine el koymaya kadar çeşitli önlemler aldı. Ancak, ekonomik krizi aşmak, yatırımcı çekmek ve ekonomiyi toparlamak için yeni bir umut arayışı başladı. Bu umudun kaynağı ise Abdullah Öcalan'ın çağrıları ve PKK'nın fesih kararı oldu.
Geçtiğimiz ekim ayında MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Öcalan'a TBMM'de konuşma olanağı çağrısıyla başlayan süreç, PKK'nın 12. Kongresi'nde aldığı 'silah bırakma, teröre son verme, örgütü feshetme' kararıyla yeni bir aşamaya ulaştı. 41 yıllık terör döneminin sona erdiği ilan edildi. Bu süreçte 70 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu gelişmelerin ekonomiye yeni bir yükseliş getireceği görüşünde. İmamoğlu operasyonlarının ekonomide yarattığı hasarı onarmaya çalışan hükümet, bu süreçten dış kaynak, yatırım ve ekonomik istikrar bekliyor.
Terörün 41 yıllık maliyetinin 2 trilyon dolar olduğu belirtilirken, bu kaynakların artık yatırım ve büyümeye ayrılacağı, kredi notunun artacağı düşünülüyor. Ekonomik boyutta, yıllardır teröre harcanan kaynakların, terör nedeniyle yapılamayan yatırımların ve bölgesel geri kalmışlığın giderileceği beklentisi hakim. Suriye'den gelen milyonlarca sığınmacı ve diğer göçmenlere harcanan milyar dolarlar da göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye ekonomisinin mevcut durumunun gerçek potansiyelin ne kadar heba edildiğini gösterdiği belirtiliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra'da yaptığı açıklamada, yabancı yatırımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti ve PKK'nın silah bırakmasının Türkiye'nin büyüme ve reformlara odaklanmasını sağlayacağını vurguladı.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.