Toplum Çalışmaları Enstitüsü: Trump 2.0 ve Türkiye İçin Riskler, Fırsatlar

Toplum Çalışmaları Enstitüsü: Trump 2.0 ve Türkiye İçin Riskler, Fırsatlar
Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, Trump 2.0 politikaları küresel ticareti etkiliyor ve Türkiye için hem riskler hem de fırsatlar sunuyor.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, "Trump 2.0" başlıklı ve "Yeni Amerikan Korumacılığı ve Gümrük Tarifeleri" alt başlığını taşıyan yeni bir rapor yayımladı. Raporda, Donald Trump'ın 20 Ocak 2025'te göreve geldikten sonraki ilk 100 günündeki hamlelerinin, Çin başta olmak üzere birçok ülkeyle ticarete getirdiği gümrük vergileriyle hem ticareti hem de uluslararası dengeleri etkilediği belirtiliyor. Raporda, Trump yönetiminin söylem ve eylemlerinin ABD'nin küresel ekonomik liderliğini sürdürmeye yönelik stratejik bir tercih olduğu vurgulanıyor.

Trump'ın, küreselleşmiş ticaretin ABD'nin zaafı haline geldiğini savunarak korumacı tarifeler önerdiği ve Çin ile ticaret açığını "ulusal utanç" olarak nitelendirdiği hatırlatılıyor. Raporda, Trump 2.0'ın sadece ekonomik kaygılarla değil, kimlik ve ideolojik motivasyonlarla da şekillendiği, Amerikan çıkarlarının dış ticaret politikalarının merkezine yerleştirildiği ve ABD'nin istisnai olduğu fikrinin bir ayrıcalık olarak yeniden tanımlandığı ifade ediliyor. Çin'in ekonomik göstergelerde ABD ile arasındaki farkı önemli ölçüde kapattığı ve bazı göstergelerde geçtiği belirtiliyor.

Raporda, Türkiye'nin önünde duran riskler ve fırsatlar da analiz ediliyor. Agresif tarife politikalarının küresel ticaret sistemi için ciddi riskler oluşturduğu vurgulanırken, Türkiye'nin yüzde 10 ile Trump'ın gümrük tarifelerindeki en düşük kategoride bulunmasının, Türk ihracatçısının rekabet gücünü artıracağı belirtiliyor. Türkiye'nin, yeni küresel ticaret sisteminde yeni pazarlar bulması, yeni ticaret anlaşmaları araması ve alternatif bir yatırım merkezi olarak değerlendirilmesi gerektiği öneriliyor. Türkiye'nin dış ticaret şoklarına açık sektörlerini tespit etmesi, teknolojik yatırım yapması, kaynak çeşitlendirmesine gitmesi, ihracat sepetini çeşitlendirmesi ve üretim kompleksitesini arttırması gerekiyor.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.