Türkiye'den 14 milyar dolarlık sermaye çıkışı: Yabancılar değil, yerliler gidiyor

Türkiye'den 14 milyar dolarlık sermaye çıkışı: Yabancılar değil, yerliler gidiyor
19 Mart operasyonları sonrası Türkiye'den 14 milyar 720 milyon dolarlık yerli sermaye çıkışı yaşandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'den kaçan yabancı sıcak paranın geri dönmeye başladığını belirtti. Ancak Bakan Şimşek, yabancıların Türkiye'den ayrılma nedenini açıklamadı. Merkez Bankası'nın Mart 2025 Ödemeler Dengesi verileri, 19 Mart İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Ekrem İmamoğlu operasyonlarının etkisinin tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu gösteriyor.

Merkez Bankası'nın verilerine göre, operasyonlardan sonra yabancı sıcak paradan daha fazla yerli sermaye ve sıcak para çıkışı yaşandı. TÜSİAD başkanlarına yönelik soruşturmalar, birçok şirketin mal varlıklarına ve banka hesaplarına el konulması, yönetimlerine kayyum atanması, yerli sermayeyi olumsuz etkiledi ve döviz varlıklarında büyük bir çıkış yaşandı. Bu durum, Merkez Bankası'nın resmi verilerinde açıkça görülüyor. Ocak, Şubat ve Mart aylarında yabancı sıcak para çıkışı 4 milyar 910 milyon dolara ulaşırken, yerli sıcak para, yatırım sermayesi ve döviz mevduatı çıkışları bunun üç katını aştı.

Rahip Brunson krizi sırasında (2018), Türkiye'ye yönelik yaptırımlar sonucu bir ayda 10 milyar 170 milyon dolarlık yerli sermaye çıkışı yaşanmıştı. Merkez Bankası'nın son verileri ise, 19 Mart operasyonlarının yerli yatırım sermayesi, yerli sıcak para ve yerli mevduat çıkışlarında çok daha büyük bir tahribata yol açtığını gösteriyor. Mart ayında yurt dışına çıkan yerli yatırım sermayesi tutarı 8 milyar 760 milyon dolar olurken, doğrudan yatırım sermayesi çıkışı 688 milyon dolar oldu. Net Hata ve Noksan kaleminde (NHN) 3 milyar 940 milyon dolarlık belirsiz çıkış da eklendiğinde, toplam yerli sermaye çıkışı 13 milyar 390 milyon dolara ulaştı. Yurt dışına çıkan döviz kredileriyle birlikte bu rakam 14 milyar 720 milyon dolara yükseldi. Yabancı yatırımcılar Türkiye'ye gelmezken, yerli yatırımcılar gitmekte ve örneğin BYD, Manisa'daki fabrikasının yanında Avrupa merkezini Macaristan'da kurma kararı aldı.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.