TZOB Başkanı Bayraktar: 2025, Tarım Sektörü İçin Afet Yılı Oldu
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2025 yılının tarım sektörü için afet yılı olduğunu belirtti. Bayraktar, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını, kuraklık ve ani hava olaylarının hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini vurguladı. Küresel fiyat dalgalanmaları ve enerji maliyetlerindeki artışın da tarımsal üretimi zorlaştırdığını ifade etti.
Şubat ve Nisan aylarında yaşanan zirai don olaylarının fındık, kayısı ve üzüm gibi ihraç ürünlerinde ciddi hasara yol açtığını belirten Bayraktar, Mayıs ayında Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Niğde ve Gaziantep'te meydana gelen dolu felaketinin de tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini söyledi. 2011 yılında 324 olan doğal afet sayısının 2024 yılında 1257'ye yükseldiğini hatırlatan Bayraktar, ziraat odaları olarak afet bölgelerinde incelemelerde bulunduklarını ve çiftçilerin yanında olduklarını dile getirdi.
Çiftçilerin yüksek girdi maliyetleri nedeniyle borçlarının arttığına dikkat çeken Bayraktar, Mart ayı itibariyle çiftçilerin bankalara olan borçlarının bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 996 milyar 177 milyon liraya ulaştığını açıkladı. Buğday ve arpa hasadının başladığı Çukurova bölgesinde, kış aylarında yetersiz kar yağışı ve yaşanan afetlerin verimi düşürdüğünü belirten Bayraktar, müdahale alım fiyatlarının enflasyonun altında kalmaması ve ödemelerin gecikmemesi gerektiğini vurguladı. Tarımda nüfusun yaşlandığına ve gençlerin kırsaldan göç ettiğine değinen Bayraktar, sosyal güvenlik sisteminde iyileştirmeler yapılması ve genç çiftçilere destek verilmesi gerektiğini söyledi. Hayvancılıkta da maliyetlerin artması ve düşük fiyatların üretimi zorlaştırdığını belirterek, küçük aile işletmelerinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Kaynak:ANKA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.